Stoltenberg: "Georgië zal lid worden van de NAVO"

Georgische president Giorgi Margvelashvili en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
EPA Georgische president Giorgi Margvelashvili en secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg.
De NAVO zullen Georgië blijven steunen in hun ambitie om lid te worden van de verdragsorganisatie, zo zei Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, vandaag in de marge van de top in Brussel. Hij had een ontmoeting met de Georgische president Giorgi Margvelasjvili. Die noemde de vergadering "ongezien voor mijn land".

De NAVO "steunt de Euro-Atlantische aspiraties van Georgië. Georgië zal een lid worden van de NAVO", zei Jens Stoltenberg aan Margvelasjvili op de persconferentie. "We zullen samen met u blijven werken aan de voorbereiding op het lidmaatschap." De NAVO-baas liet ook weten dat de verdragsorganisatie "onder de indruk" is van de vooruitgang die Tbilisi heeft geboekt op vlak van hervormingen. "We moedigen u aan voort te doen." 

Stoltenberg verwees ook naar de Zwarte Zee, "een strategische regio waar we onze samenwerking opvoeren". "We verbeteren onze dialoog over de Zwarte Zee", aldus de Georgische president. "Daar ben ik heel blij mee. Het zal de veiligheid in onze regio verbeteren."

De Georgische president merkte op dat zijn land een van de grootste bijdrages levert aan de NAVO-missie in Afghanistan (Resolute Support). Ook zijn er plannen om volgend jaar gezamenlijke grote oefeningen te organiseren. "We zijn het eens dat Georgië en NAVO een uitzonderlijke samenwerking hebben", zei hij. "Georgië verdient een 'fast forward' tot het bondgenootschap."

Pro-Russische enclaves

De verdragsorganisatie steunt de territoriale integriteit van Georgië "binnen de internationaal erkende grenzen, die de regio's Abchazië en Zuid-Ossetië omvatten", besluit Stoltenberg. 

Rusland erkent de onafhankelijkheid van de twee Georgische pro-Russische enclaves Zuid-Ossetië en Abchazië. In 2008 vochten beide landen een blitzoorlog uit over de twee regio's. Dat Georgië al jaren ambieert om NAVO-lid te worden, maakt de relatie met Moskou er niet makkelijker op.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Meneer Maier, zo’n verdrag bestaat niet. Er zijn mondelinge toezeggingen geweest van enkele individuele regeringsleiders, maar nooit een formele collectieve verbintenis vanwege de NAVO.

 • Geert Tamsyn

  Zeer begrijpelijk vanwege Georgië, zij zitten in dezelfde situatie als Oekraïne: palend aan de Zwarte Zee en met geïmporteerde Russische minderheden die moeten “beschermd” worden. In hun plaats zou ik ook een paraplu zoeken om onder te schuilen tegen Russische agressie.

 • eric maier

  Daarmee schend de NAVO definitief een verdrag met Rusland uit dacht ik 1994. Hierin stond oa dat de NAVO geen troepen installeert en in de Navo neemt bij ex Soviet landen zoals Oekraine, Georgie, Azerbeidjan etc... de NAVO met de Amerikanen op kop heeft sindsdien niks anders gedaan maar dit kan voor Rusland weleens de druppel teveel worden.

 • Erwin Borloo

  Nato wil persé conflict en oorlog met Rusland! zeg het dan gewoon

 • Ramon Simon

  Probleem zijn die afgescheiden gebieden. Dat moet wel tot conflict leiden. Beste dat ik eens las was dat Rusland een aanvraag moet indienen om bij de NAVO te komen. Dan valt het doel van de organisatie weg. En Rusland toont vrede, gaat de NAVO dan weigeren? Maar ik zie een alliantie met Chia, India, meer dan 2 miljard mensen. De realiteit is dat het Westen zijn superioriteit zal verliezen maar blijkbaar het nodig vind om confrontatie op te zoeken.