Stoffelijke resten van Franco worden donderdag opgegraven

Franco ligt nu nog begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 kilometer ten westen van Madrid.
REUTERS Franco ligt nu nog begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 kilometer ten westen van Madrid.
De stoffelijke resten van de Spaanse dictator Francisco Franco worden donderdag opgegraven uit zijn mausoleum nabij Madrid, zo heeft de Spaanse regering vandaag bekendgemaakt. Ze worden in het bijzijn van zijn familie bijgezet op de begraafplaats Prado, ook nabij de hoofdstad.

Franco, die Spanje tussen 1939 en 1975 met harde hand heeft geleid, ligt nu nog begraven in het mausoleum in Valle de los Caidos, 66 kilometer ten westen van Madrid.

De regering van de socialist Pedro Sanchez had van bij haar aantreden in juni 2018 gezegd dat ze het stoffelijk overschot van Franco zou weghalen uit dat mausoleum. Bedoeling is de dictator te herbegraven op een discreter kerkhof ten noorden van Madrid, waar zijn vrouw ook begraven ligt. De nabestaanden waren daarover niet te spreken en voerden een juridische strijd die uitdraaide op een afwimpeling van bezwaren door het Hooggerechtshof. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  De Spaanse regering mag dan wel lichaam verplaatsen, maar zijn geest blijft in Madrid hangen. Goed bewaakt door rechters, die - zoals ten tijde van Franco - politieke gevangenen elimineren door ze in de cel te gooien. De manier waarop de socialistische premier Pedro Sanchez zijn politie laat meppen op ongewapende burgers, is kenmerkend voor een socialist: "u hebt vrije meningsuiting, wanneer wij zeggen dat u vrije meningsuiting mag hebben".

 • Emile De Smedt

  Natuurlijk onder een socialist,grafschenners bij uitstek.Wie verloop van Spaanse burgeroorlog heeft gevolgt weet dat Franco als militair en anti communist heeft gehandeld.In burgeroorlog is het nooit zacht.Maar hij was redder en zorgde ervoor dat Spanje herstelde.Hij was niet de echte diktator.Heeft Spaanse Monarchie gered en koning terug zijn plaats gegeven.Zijn andere diktators,vooral linkse die dat zouden doen?

 • Paul Boutsen

  Met groot respect door de Spaanse regering en het gerecht, want sedert Franco dood is, is er blijkbaar heel weinig veranderd in Spanje.

 • Janneke Alsberg

  mooi zo, goed gezien, perfecte timing... oude rustende geesten wakker schudden in woeilige tijden...lang slapende honden wakker tergen wijl achter de rug het huis in brand wordt gestoken. Actie roept on tegen reactie. Karma wordt treiterend uitgedaagd. Zeker te volgen..