Stoffelijk overschot van Maëlys gevonden: "Ik heb haar per ongeluk gedood"

Links: Nordahl Lelandais. Rechts: Maëlys De Araujo.
Rv Links: Nordahl Lelandais. Rechts: Maëlys De Araujo.
Het stoffelijk overschot van Maëlys De Araujo is gevonden. Dat maakte de procureur van Grenoble tijdens een persconferentie bekend. Hoofdverdachte Nordahl Lelandais duidde vandaag de plek aan waar hij haar begraven had. Hij gaf enkel toe dat hij haar "per ongeluk" om het leven gebracht heeft. De bloedsporen die in zijn wagen gevonden werden, gaven uiteindelijk de doorslag.

De dader zou twee uur uitgetrokken hebben om alle sporen in zijn wagen te wissen. Toch werd op het dashboard DNA-materiaal van het meisje aangetroffen. De man gaf daarop toe dat Maëlys "heel korte tijd" in zijn auto gezeten had. Het voertuig werd tien dagen geleden nog een tweede keer onderzocht, nu tot op het bot. De bloedsporen die daarbij in de koffer gevonden werden, brachten hem nog meer in het nauw. Toen hij door zijn advocaat op de hoogte werd gesteld dat de politie bloedsporen van het meisje in zijn auto had gevonden , vroeg Lelandais om zo snel mogelijk verhoord te worden "omdat hij informatie te geven had". Uiteindelijk volgde nu een halfslachtige bekentenis. 

Tijdens het verhoor vandaag door de onderzoeksrechter vertelde hij het kind "onvrijwillig" te hebben omgebracht, aldus de magistraat op een persconferentie. Over de omstandigheden van de dood van het meisje heeft de verdachte zich niet willen uitlaten.  Hij bood de ouders van het meisje en het slachtoffer zelf zijn verontschuldigingen aan.

Verstopplaats lijkje 

Lelandais voegde er wel aan toe het lijkje eerst nabij zijn woning te hebben verborgen, om terug te keren naar het huwelijksfeest in Isère, waar Maëlys de Araujo in de nacht van 26 op 27 augustus 2017 is verdwenen. Later liet hij het lichaam in een bos in bergachtig gebied achter.

Heel de middag lang waren er doorzoekingen in de regio Saint-Franc, op ongeveer twintig minuten rijden van de plaats van het trouwfeest. Speurhonden hebben uiteindelijk stoffelijke resten van het kind gevonden. De vindplaats was volgens de procureur moeilijk te bereiken. Het ging om een afgelegen klein ravijn. Door de sneeuwval in de loop van de nacht diende ook eerst de weg sneeuwvrij te worden gemaakt.

De grote middelen werden vandaag ingezet om de waarheid te achterhalen.
AFP De grote middelen werden vandaag ingezet om de waarheid te achterhalen.

Gezocht in kloven, bossen en meren
Maëlys bleef meer dan vijf maanden spoorloos. Het kind woonde samen met haar ouders, nonkel en zus een huwelijksfeest bij op 26 augustus in Pont-de-Beauvoisin, in het departement Isère. Rond 3 uur 's nachts - toen mama en papa een kijkje wilden nemen in de kamer waar de kinderen te slapen lagen - bleek het meisje plots verdwenen. Dagen- en wekenlang werd gezocht in kloven, bossen, meren en huizen. Zonder een spoor. Uiteindelijk werd één man aangehouden. Lelandais werd officieel in verdenking gesteld van moord, een bekentenis afleggen deed hij al die tijd niet.

Nochtans waren er genoeg aanwijzingen: speurhonden vonden op de parking van de feestzaal DNA-sporen van het meisje, net als in de auto van de verdachte. Hoe die daar terechtkwamen, kon de man in eerste instantie niet verklaren. Ook camerabeelden waarop een schim te zien is op de passagiersstoel van zijn wagen wezen in zijn richting. En waarom verliet de verdachte die bewuste avond anders meermaals het feest?

AFP

Naam valt in twee andere dossiers
Zijn naam viel intussen ook in twee andere dossiers. In de nacht van 11 op 12 april verdween de jonge Franse militair Arthur Noyer (24) na een avondje stappen met vrienden. Hij wilde te voet naar de kazerne terugkeren, maar kwam daar nooit aan. De gsm's van beide mannen gaven in dezelfde buurt en op hetzelfde tijdstip een signaal, wat erop wijst dat de twee elkaar die nacht moeten gezien hebben. Speurders ontdekten ook dat Lelandais enkele dagen later op zijn computer opgezocht had hoe hij een lichaam moest laten verdwijnen.

Lelandais werd ook verhoord over de verdwijning van Adrien Mourialmé, een 24-jarige uit Namen. Hij trok deze zomer voor drie maanden naar Frankrijk, waar hij werkte in een restaurant. Op 5 juli was er plots geen teken van leven meer. Nochtans had de jongeman dagelijks contact met z'n moeder. "Plots was er die radiostilte", zei ze eerder in een interview. "Hij vertelde me elke dag dat het goed ging met hem. Het was niet altijd even aangenaam om te werken in dat restaurant, maar hij was er in de eerste plaats om geld te verdienen."

AFP

Seriemoordenaar?
Adrien was gepassioneerd door koken en had de droom om beroepshalve koekjes te bakken. "Hij zocht geld voor het project. En dus trok hij naar een hotel-restaurant in de buurt van Annecy." Omdat ze haar zoon al een paar dagen niet gehoord had, belde ze het hotel. Zijn kamer lag er onaangeroerd bij. Slechts enkele kledingstukken, een paar sneakers en een rugzak ontbraken. Sinds die dag in juli werden er geen verrichtingen meer gedaan met zijn bankkaart en gaf ook zijn gsm geen signaal.

De Franse speurders houden er rekening mee dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Daarom werden nog meer onopgeloste dossiers uit het verleden opgerakeld, denk maar aan de drie famlieleden die in 2012 doodgeschoten werden op een afgelegen bergweg in Chevaline. Ook een passerende Franse fietser moest de tragedie toen met zijn leven bekopen. Volgens 'France Info' werden ook de dossiers over de verdwijning van twee mannen in de Haute-Savoie van onder het stof gehaald.

AFP35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • hugo van de velde

  Gaat hij die andere moorden die hij ook zou kunnen gepleegd hebben nog bekennen? Dan vinden veel mensen rust.

 • Luc Cuypers

  Hier zou hij 2 weken wapenverbod riskeren .

 • Allan J.Walker

  En ook per ongeluk alle sporen geprobeerd te wissen zeker,moordenaar

 • Christine Laevers

  De autopsie kan alles onthullen. Die twee Mechelse Schepers van de dader ... Een zeer vroeg persbericht in Frankrijk na de verdwijning van het meisje, vermeldde iets van 'komen kijken naar de honden in de auto'. Iets in dien aard.

 • Mo Bou

  Altijd erg! Blijf van kinderen af