Stockholm opgeschrikt door explosie met bus

REUTERS
In het stadscentrum van Stockholm is een bus ontploft en uitgebrand. De buschauffeur liep verwondingen op en werd naar het ziekenhuis gebracht. Dat deelde de politie van de Zweedse hoofdstad zondagnamiddag mee. Het is niet duidelijk hoe zwaargewond hij is. Volgens de eerste vaststellingen waren er geen passagiers aan boord. De politie gaat uit van een verkeersongeval en niet van een terreurdaad. Beelden in de Zweedse media tonen hoe de bus in brand staat en hoe dikke zwarte rook zich boven het voertuig verspreidde.

De explosie deed zich voor in de onmiddellijke omgeving van het centraal station in het district Norrmalm. Het parlementsgebouw ligt slechts 500 meter verder, het koninklijk paleis bevindt zich net daarachter. Het gebied van de explosie werd in een ruime omgeving afgegrendeld.

In de Zweedse krant Aftonbladet zei een getuige dat de blauwe bus met het opschrift “Ej i trafik” (buiten dienst) direct naar een parkeerstrook is gereden en daar is ontploft. Volgens Aftonbladet zou de bus mogelijk tegen een veilgheidsbord gereden zijn dat aan het begin van een tunnel hing. Daarop zou dan de aardgastank op het dak van de bus geëxplodeerd zijn. Die theorie is nog niet bevestigd.

In Stockholm werd in april 2017 een zware terroristische aanslag gepleegd. De dader was toen met een gestolen vrachtwagen door een drukke winkelstraat in het centrum van de stad geraasd, waarbij vijf mensen, onder hen ook een Belgische, omkwamen en 15 anderen werden verwond. De dader, een aanhanger van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) werd tot levenslang veroordeeld. Meer recent werd nog een 46-jarige man tot zeven jaar cel veroordeeld, omdat hij een terreuraanslag in de omgeving van Stockholm zou hebben gepland. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Delafontaine

    Eindelijk eens wat nieuws over Zweden. Een land waar het heel slecht gaat de laatste tijd maar het komt zelden of nooit in het nieuws. Malmö rape capital enz.