Stichter 'Hara-Kiri' en 'Charlie Hebdo' overleden

Een longinfectie werd François Cavanna hem fataal.
PHOTO_NEWS Een longinfectie werd François Cavanna hem fataal.
De Franse schrijver François Cavanna, stichter van de satirische tijdschriften 'Hara-Kiri' en 'Charlie Hebdo', is woensdag op 90-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Créteil, nabij Parijs. Daar was hij opgenomen wegens een dijbeenbreuk, maar een bijkomende longinfectie werd hem fataal, schreef het weekblad Nouvel Observateur.

"De hogepriester van de humor is ons ontvallen, maar Cavanna is niet echt dood: zijn geest leeft voort in Charlie Hebdo", zo reageerde Charb, de directeur van het tijdschrift.

"Met het oprichten in de jaren zestig van Hara-Kiri stond hij aan de bron van een minirevolutie in de pers en de humor. Verscheidene humoristen volgden, velen zonder het te weten, zijn humoristisch voorbeeld".

Charles de Gaulle
Hara-Kiri verwierf in 1970 definitief zijn (in)faam door de dag na het overlijden van hét symbool van Frankrijk, generaal Charles de Gaulle, te blokletteren: "Tragisch bal in Colombey: één dode". De president met de vermaarde neus was afkomstig van -en overleed ook in- het dorp Colombey-les-deux-Eglises. Een jaar voordien had de Franse overheid Hara-Kiri verboden wegens "te pornografisch". Cavanna kwam op het idee de titel van het tijdschrift tijdelijk te veranderen en, ziedaar, Charlie Hebdo was geboren.

Cavanna, die meer dan vijftig jaar als schrijver werkzaam was en in die tijd een zestigtal boeken schreef, was het soort mens dat onmiddellijk op straat de aandacht trok door zijn lange silhouet , lange witte haren en al even witte walrussnor. Kenmerk van zijn soms genadeloze humor was: er bestaan geen taboes.

Charlie Hebdo
GETTY Charlie HebdoReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.