Stevige cent: Australië slaat gouden munt met waarde van 1,5 miljoen euro

AFP
In Australië is een gouden munt geslagen met daarin zeldzame roze diamanten verwerkt. Het muntstuk heeft een waarde van 2,48 miljoen Australische dollar (omgerekend zo'n 1,5 miljoen euro).

De "Discovery"  heeft een diameter van 10 centimeter, weegt 2 kilogram en wordt verkocht aan de hoogste bieder. Er staan onder meer een oud jachtschip, een goudzoeker, kangoeroes en een baobabboom op afgebeeld. Het is de duurste munt ooit geslagen in Australië. Verwacht wordt dat het stuk terecht zal komen bij een koper uit Azië of het Midden-Oosten.

De munt is gemaakt "om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar unieke luxeobjecten", zegt de algemeen directeur van de Munt in Perth, Richard Hayes. "Het stuk is versierd met zeldzame roze stenen in zeer waardevol metaal. Het vertelt het opmerkelijke verhaal van hoe Australië rijk geworden is door waardevolle grondstoffen uit de grond te halen."

Het ontwerp van de "Discovery" is gebaseerd op de "Holey Dollar", een van de eerste Australische munten. De vier roze diamanten, waarvan een van 1,02 karaat, zijn ontgonnen uit de mijn Argyle in Kimberley, een regio in het noordoosten van West-Australië.

EPA
AFP3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • alain schils

    Je koopt dat en dan ben je er vet mee. Je kunt er geen ballen mee aanvangen. Op zicht heb je dan een waardeloze prul in bezit.

  • Johan Apatride

    Lijkt heel ingewikkeld om te maken maar qua waarde is het niks ivm de 100kg zware Maple Leaf of de Australia Kangaroo van 1000kg

  • Gerôme Vereecke

    Een munt slaan lijkt me toch een vrij pijnlijke bezigheid... ;-)