Het verhaal achter de eeuwige zwarte coltrui van Steve Jobs

De voormalige Apple-CEO Steve Jobs beschouwde een zwarte coltrui en blauwe jeans als zijn werkuniform. Dat is niet zo gegroeid door de jaren heen, maar was een bewuste beslissing van Jobs. Ooit had hij voorgesteld om het Apple-personeel te verplichten om een uniform te dragen. Dat voorstel werd al snel afgekeurd en sindsdien droeg Jobs zijn eigen interpretatie van een uniform. Dat staat althans in 'Steve Jobs', de biografie die dit najaar nog verschijnt over zijn leven.

Steve Jobs had voorgesteld dat al zijn personeel een nylon vest zou dragen, ontworpen door mode-icoon Issey Miyake. Zijn personeel wilde echter niet weten van dat idee. "Oh man, ze hebben me van het podium geschreeuwd", vertelde Jobs aan zijn biograaf Walter Isaacson. Op dat moment besliste Jobs om zelf elke dag een uniform te dragen.

"Ik vroeg aan Issey om me enkele zwarte coltruien te maken", vertelde hij, "en hij maakte er me een honderdtal." Waarop Jobs de stapels truien in zijn kleerkast toonde aan Isaacson. "Dus die draag ik nu elke dag. Ik heb er voldoende om de rest van mijn leven mee rond te komen", voegde hij er profetisch aan toe. Jobs stierf op 5 oktober 2011. (hlnsydney/adb)