Steve Bannon na politieke aardbeving in Italië: "Populistische opstand zal machtsverhoudingen omkeren in Europa. En dit is nog maar het begin"

Steve Bannon
Photo News Steve Bannon
De omstreden ex-strateeg van president Trump mag dan in Washington in ongenade zijn gevallen, voor zijn eerste lezing tijdens zijn tournee door Europa - in Zürich - oogt hij ontspannen. Steve Bannon is naar eigen zeggen hier om bij te leren, maar schuwt de harde taal niet. Volgens hem is er momenteel een populistische rebellie in Europa aan de gang die je kan vergelijken met de Franse Revolutie.

In het Witte Huis is hij niet meer welkom en bij Breitbart moest hij ontslag nemen. De man die hij aan het presidentschap heeft geholpen, beschuldigde hem ervan "zijn verstand te hebben verloren". Maar Steve Bannon trekt nog steeds volle zalen. In Zürich sprak hij gisteravond - op uitnodiging van het conservatieve magazine Welt Woche - voor een uitverkochte zaal van 1.500 mensen.

Bannon toert door Europa en heeft de Italiaanse verkiezingen van nabij gevolgd. Hij noemt de overwinning van de populisten in Italië "een aardbeving". "Daar heeft 65 procent van de bevolking het politieke establishment weggestemd", zegt hij.

Steve Bannon en Roger Koeppel, hoofdredacteur van het Zwitserse magazine 'Die Weltwoche', tijdens een event gisteravond in Zürich.
Getty Images Steve Bannon en Roger Koeppel, hoofdredacteur van het Zwitserse magazine 'Die Weltwoche', tijdens een event gisteravond in Zürich.

De ex-strateeg meent dat Italië een centrale rol zal spelen bij de populistische opstand in Europa. Bannon zag hetzelfde fenomeen opduiken in andere Europese landen zoals Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Polen. "Wat hier is gebeurd, kan je vergelijken met de Franse Revolutie. "

De mensen willen hun land terug

Steve Bannon

De mensen willen, volgens Bannon, hun land terug. Ze verzetten zich tegen de sterke instroom van migranten. "Europese landen kunnen de problemen van Afrikanen niet oplossen," meent hij. Ze moeten net daar worden opgelost waar deze mensen vandaan komen. "De revolutie van populistisch nationalisme zal mensen hun land teruggeven. De opstand zal de machtsverhoudingen omkeren."

Steve Bannon volgde de verkiezingen in Italië van nabij. Hier poseert hij voor een fontein in Rome.
REUTERS Steve Bannon volgde de verkiezingen in Italië van nabij. Hier poseert hij voor een fontein in Rome.

Om de mechanismen van populistisch succes beter te begrijpen, wil hij de komende maanden naar eigen zeggen benutten om de verschillende stromingen in Europa te bestuderen. Kort voor het evenement in Zürich werd bekend dat de Duitse rechts-populistische partij AfD in direct contact staat met Bannon. AFD-fractievoorzitter Alice Weidel ontmoette de Amerikaan voor een gedachtewisseling in een hotel in de Zwitserse stad.

Bannon zegt zelf dat hij "veel heeft geleerd" over hoe populisme werkt op het moment dat Breitbart de brexit-campagne steunde. Zijn ervaring heeft hem ook geholpen om van de verkiezingscampagne van Trump een succes te maken.

"Dit is nog maar het begin. Als de EU in Brussel niet oplet, dan zal het met haar gedaan zijn. De vuren van het populisme branden namelijk overal", besluit Bannon. 

Bannon sprak gisteren voor een volle zaal in Zürich
EPA Bannon sprak gisteren voor een volle zaal in Zürich177 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Vandevelde

  Amerika heeft het lef om medeplichtig te zijn aan de creatie van deze migrantenvloed en komt dan nog wat van zijn eigen kinderachtige verdeeldheid te komen zaaien in onze landen ook. Hun senaat, presidentie en massamedia mogen er dan misschien wel in geslaagd zijn hun eigen volk in stukken te trekken maar als ze deze BS bij ons ook beginnen te verkopen dan gaat het er bij mij ferm over de lijn

 • paul van de velde

  En nooit hoor je dat er maar één oplossing is voor alle problemen : de bevolkingsaangroei stoppen en terug verminderen naar een aanvaardbaar aantal. Dat zal economisch wel gevolgen hebben, maar op de lange termijn is dit het enige dat werkt.

 • Bert Wouters

  We moeten toch niet luisteren naar iemand zoals Bannon? Laten we ons eigen project, de EU, vorm geven en maken dat het werkt. Waar gaan we anders staan in de wereld? De EU is toch ons betere project, het geeft ons een gezicht in de wereld.

 • Bert Wouters

  We moeten toch niet luisteren naar iemand zoals Bannon? Laten we ons eigen project, de EU, vorm geven en maken dat het werkt. Waar gaan we anders staan in de wereld? De EU is toch ons betere project, het geeft ons een gezicht in de wereld.

 • Hugo COOLSAET

  Men vergeet waar het in feite om gaat. De Europese Unie, en zijn voorgangers, werden opgericht om oorlog tussen de landen onderling in Europa te voorkomen door hun economisch afhankelijk van elkaar te maken. Dat is de basis en daar ben ik best tevreden mee en daar is de EU tot op heden voor 100% in geslaagd.. Al de rest is van ondergeschikt belang.