Steun voor impeachment bij Amerikaanse kiezer groeit volgens polls

Photo News
De steun bij de Amerikaanse kiezer voor impeachment groeit. Dat blijkt uit twee polls die afgelopen week werden gehouden, nadat de Democraten in vol Oekraïneschandaal aankondigden dat ze het afzettingsproces voor president Trump formeel in gang zetten.

De Democraten zetten de stap nadat bekend raakte dat Trump zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski in een telefoongesprek onder druk zette om een onderzoek te openen naar Joe Biden en zijn zoon Hunter. Die laatste zetelde in de raad van bestuur van een Oekraïense gasmaatschappij die aan een gerechtelijk onderzoek onderworpen werd. Joe Biden is een van de mogelijke uitdagers van Trump voor de volgende presidentsverkiezingen.

Poll

Volgens een poll van de politieke nieuwssite Politico en Morning Consult – uitgevoerd tussen 24 en 26 september – zijn nu evenveel kiezers voor als tegen impeachment (43%). In de periode van 20 tot 22 september was maar 36% voor en was 49% tegen.


Bij de Democraten ging het aantal voorstanders van 66% naar 79% en het aantal tegenstanders van 17% naar 12%. Maar ook bij de Republikeinen was die trend te zien. Het aantal voorstanders ging van 5% naar 10% en het aantal tegenstanders van 89% naar 85%.

Een poll van nieuwssite HuffPost en YouGov in dezelfde periode toonde dan weer dat de kloof tussen voor- en tegenstanders van impeachment groeit. 47% zou nu voor impeachment zijn en 39% tegen. In een vorige poll zou nog 43% voor geweest zijn en 41% tegen.

Bij de Democraten gingen de voorstanders van 74 naar 81 procent, maar de Republikeinen waren minder overtuigd: het aantal voorstanders daalde daar van 16 naar 11 procent.

Te vroeg

Voor alle duidelijkheid: het is nog te vroeg om te weten of die tendens zich zal bevestigen of zich zelfs nog verder zal doorzetten. Maar het lijkt er wel op dat de nieuwe informatie over het telefoontje van Trump en Zelenski en de beslissing van de Democraten om de afzettingsprocedure op te starten de kijk van de kiezer op het impeachment hebben gewijzigd.

De Democraten hebben zich lang zorgen gemaakt over hoe de kiezer zou reageren op het opstarten van een impeachment. Onder meer de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi vreesde dat het zoveel verdeeldheid zou zaaien dat het de kiezersbasis van Trump voor de verkiezingen van 2020 nog zou opzwepen. En gematigde Democraten in districten die tijdens de vorige verkiezingen voor Trump stemden, in gevaar kon brengen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Gisteren 1000 X 5.56×45mm Hollow Point (838.2 m/sec. deze snelheid is supersonic) besteld van "MidwayUSA". Het wordt per UPS thuisbezorgd, en de kosten zijn $856,95. Het klinkt misschien vreemd voor vele mensen, maar ik voel een stuk beter.

 • Karel Tichmann

  Onzin, dit is gewoon weer een linksdenkende leugen. Trump wordt NOOIT op straat gezet. De bevolking beslist wie President zal zijn, niet de overheid..

 • Philomena Vanderweyen

  Vroeg of laat worden de prijzen uitgedeeld,meneer Trump heeft één misstap teveel gezet.

 • Franz Ferdinand

  zij die hier tegen zijn, zijn blind, achterlijk en ontzettend dom. Het soortje volgers die ook Hitler achterna liepen. Maar die was minder egoïstisch dan de familie Trump. En hier lopen er ook nog van dat soortje rond. Wacht maar. Bang bang.

 • Tom Bombadil

  Van 30 naar 40? De mensen begrijpen het wel waar dit over gaat, deep state vs trump.