Sterke twijfels over officiële sterftecijfers door coronavirus in Italië: “We vermoeden zware onderschatting”

Gezondheidsmedewerkers komen iemand ophalen die vermoedelijk besmet raakte met het nieuwe coronavirus in Nembro, nabij Bergamo.
EPA Gezondheidsmedewerkers komen iemand ophalen die vermoedelijk besmet raakte met het nieuwe coronavirus in Nembro, nabij Bergamo.
Politici in Noord-Italië uiten steeds openlijker hun twijfels over het sterftecijfer door het nieuwe coronavirus. Ze vermoeden dat de officiële cijfers een sterke onderschatting zijn.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De gemeente Nembro, met zijn 12.000 inwoners, registreerde "officieel 31 overlijdens als gevolg van Covid-19", schrijven Luca Foresti, een lokale medische verantwoordelijke, en Claudio Cancelli, de burgemeester van de gemeente, in de krant Corriere della Sera. Nembro ligt in de buurt van Bergamo, de Italiaanse stad die het ergst getroffen is door de pandemie.

Onregelmatigheden

"Dat cijfer kon ons niet overtuigen en we zijn gaan kijken naar het gemiddelde sterftecijfer de voorbije jaren in de periode januari-maart", schrijven de twee. "Het aantal overlijdens in normale omstandigheden had ongeveer 35 moeten bedragen. Dit jaar zijn het er 158. Er zijn met andere woorden 123 bijkomende overlijdens, geen 31.”

Dezelfde anomalie zou er zijn in de andere kleine gemeenten in de regio, vooral in Cernusco sul Naviglio. Daar is er een "abnormaal" aantal overlijdens, dat 6,1 keer hoger ligt dan wat officieel toegeschreven wordt aan Covid-19.

Woensdag al zei Emilio Del Bono, de burgemeester van Brescia, een andere stad in het noorden van Italië die erg getroffen is, dat het aantal besmettingen veel hoger ligt dan de officiële cijfers. "Veel zieken zitten thuis en we weten niet hoe het met hen gaat.”

Zwaarst getroffen

Italië is het land dat het ergst getroffen is door het nieuwe coronavirus. Officieel zijn er al 7.503 doden gevallen en bijna 75.000 bevestigde gevallen. In de officiële cijfers zitten de overlijdens in ziekenhuizen én rusthuizen vervat.

Lees ook: 683 nieuwe overlijdens in Italië, in totaal ook dertig artsen bezweken aan coronavirus

Coronapatiënten in een tijdelijk gebouw naast het ziekenhuis in Brescia.
EPA Coronapatiënten in een tijdelijk gebouw naast het ziekenhuis in Brescia.8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • George Baaths

  Ze mogen de VS en Italië of Spanje niet samen vergelijken als je de VS neemt neem dan ook Europa en niet enkel Italië of Spanje

 • Patrick Kelchtermans

  China staat ook niet bekend om zijn openheid, god weet hoe hoog daar het werkelijke aantal pure coviddoden ligt. Niemand die het ooit zal weten. En in Afrika hetzelfde, zeker in de afgelegen gebieden. Als daar eens corona binnen zit, sterven een hoop mensen zonder ooit een dokter, een test, laat staan een ziekenhuis te hebben gezien. Idem voor de achterbuurten in Zuid-Amerika, idem zelfs voor Noord-Amerika, waar je zonder ziekteverzekering ook niet aan de juiste hulp geraakt.

 • vandekempen bart

  ook in china stierven tienduizenden thuis, vaak opgesloten, of sommigen zelfs op straat. die zitten niet in de cijfers, communisten zijn meesters in het oppoetsen van de realiteit.

 • HUGO COOLSAET

  Op een bevolking van 60.000.000 en een gemiddelde leeftijd van 90 jaar zouden er in Italië gemiddeld 1800 natuurlijke overlijdens zijn per dag. Ik denk niet dat men nu bij ieder overledene thuis een onderzoek gaat instellen om de preciese oorzaak te achterhalen. Er zal ook wel veel nattevingerwerk bijzijn.

 • Kris Van den Driessche

  Ik schat het aantal zieken véél hoger. Want sinds februari vraagt men via tv aan de bevolking om thuis te blijven, ook al heeft men hoge koorts tot zelfs bijna 40 graden, omdat de ziekenhuizen doordraaiden... Enkel bij ademhalingsproblemen wordt/werd gereageerd.