Stephen Hawking: 'Trump is een demagoog'

AP
De wereldberoemde astrofysicus Stephen Hawking kan dan wel een goed idee hebben over hoe het heelal in elkaar zit, maar van de populariteit van Donald Trump begrijpt hij naar eigen zeggen geen snars. Tijdens een interview voor de tv-show 'Good Morning Britain' kon hij geen verklaring geven voor het succes van de Republikein.

"Hij is een demagoog die aanhang lijkt te vinden onder het laagste niveau van de bevolking," zegt Hawking tijdens een vooraf opgenomen aflevering die vandaag om 7 uur Belgische tijd wordt uitgezonden op de Britse zender ITV.

Hawking die spreekt via een computersysteem dat hij bedient met zijn wang, spoorde de Britse kiezers ook aan om er bij het referendum op 23 juni voor te kiezen om in de Europese Unie te blijven. Dat is volgens hem niet alleen belangrijk omwille van economische en veiligheidsredenen, maar ook voor verder wetenschappelijk onderzoek.

"De dagen dat we op onszelf konden staan tegen de wereld zijn voorbij. We moeten deel uitmaken van een grotere groep landen, zowel voor onze veiligheid als onze handel."

Bij Hawking werd op zijn 21ste vastgesteld dat hij aan amyotrofe laterale sclerose (ALS) lijdt, een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast en steeds verder verlamt.