Stenen van 6500 kilo versterken Afsluitdijk in Nederland

ANP
Bij de totale make-over die de Afsluitdijk in Nederland de komende vier jaar ondergaat, wordt de waterkering bekleed met enorme stenen van 6500 kilo per stuk. Voor het maken van deze speciale betonblokken, die in elkaar vast grijpen, verrijst in Harlingen een fabriek.

Rijkswaterstaat maakte vandaag bij de presentatie van de plannen bekend dat in totaal 75.000 van deze reuzestenen nodig zijn, die als een nieuwe huid over de Afsluitdijk komen te liggen. Ze worden met speciaal ontwikkeld materieel vervoerd en geplaatst en zijn voorzien van een chip voor observatie en onderhoud.

De ruim 30 kilometer lange Afsluitdijk, die in 1932 werd voltooid, is aan versterking toe om ook in de toekomst bestand te zijn tegen de ergste stormen. De oude dijk blijft bij de verbouwing intact. Behalve de innovatieve dijkbekleding komt er meer, vertelde projectmanager Joost van de Beek bij de presentatie in Kornwerderzand (Friesland), een dorp langs de Afsluitdijk. Bij Den Oever, aan de Noord-Hollandse kant, komen extra spuisluizen om IJsselmeerwater af te voeren. Daarin worden pompen gebouwd. Die kunnen straks maar liefst 235.000 liter per seconde verwerken. De energie voor de pompen wordt ter plaatse opgewekt met zonnepanelen.

Vispassage

Andere zaken die worden 'meegenomen', zijn een vismigratierivier (een speciale vispassage) zodat vissen makkelijker natuurlijke leef- en paaigebieden kunnen bereiken. Met daarbij een centrale die energie haalt uit het contact van het zoete IJsselmeerwater met het zoute water van de Waddenzee. Ook een fiets- en wandelpad over de hele dijk en uitkijkpunten staan in de plannen.

Het 927 miljoen euro kostende project moet in 2022 klaar zijn. De uitvoering en eerste 25 jaar van onderhoud zijn in handen van het consortium Levvel, met daarin BAM, Van Oord en Rebel.




2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerard Braeckmans

    Hier zouden ze in 2022 klaar zijn met de planning. Na verbetering van enkele fouten in het ontwerp zou men kunnen overgaan tot de uitbesteding in 2030. Waarna er waarschijnlijk onregelmatigheden boven water komen. Tegen 2050 komt het in orde. Voor het driedubbele van de prijs.

  • Geert Tamsyn

    Klaar in 2022, daar wordt zo veel niet gepalaverd als in België.