Stenen of stalen muur oorzaak van Amerikaanse shutdown? Trump heeft geen idee

EPA
De werking van de Amerikaanse overheid werd intussen al vijf dagen geleden gedeeltelijk stopgezet. Dat gebeurde nadat de Democraten van het Huis en Amerikaans president Trump het niet eens raakten over de financiering van een grensmuur met Mexico. Geen wonder want Trump veranderde het afgelopen jaar enkele keren van gedachten.

Vandaag onderhandelen de wetgevers nogmaals over de geplande uitgaven van de VS. Een gunstige uitkomst waarbij Democraten, Republikeinen en Trump het eens raken, zou de shutdown van de overheid kunnen opheffen.

Maar daar ziet het er voorlopig niet naar uit. Trump is immers al een tijdje bezig over zijn beruchte muur. Hij kreeg er zelfs al een budget voor, maar dat besteedde hij aan andere zaken zoals drones, hekwerk en andere barrières. Nu wil hij een muur van cement. Of was het een stalen muur? Kostenplaatje? Meer dan vijf miljard euro extra. De drones en andere technologische snufjes zijn in ieder geval gedegradeerd tot “toeters en bellen”. Een uitbreiding van grensbeveiliging met dergelijke snufjes en hekwerk -eigenlijk alles behalve een fysieke muur- zouden de Democraten nochtans wel zien zitten.  

(Lees verder onder de Twitterberichten)

Hekken of cement?

Partijleider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi maakt duidelijk dat haar partij weinig reden tot onderhandelen heeft: “Trump zegt dat we een muur nodig hebben. Maar de ene keer gaat het om een muur gebouwd met hekken, nu gaat het weer over een muur van cement”. Bovendien kreeg Trump al eens twee miljard dollar voor grensbeveiliging. Dat diende hij te verdelen over zo’n 150 kilometer. Uiteindelijk werd het besteed aan de beveiliging van minder dan twintig kilometer. 

Een muur (van cement of staal) zou ook een enorme bijdrage van Amerikaanse inwoners vereisen. “Die muur zou een gelduitgave betekenen waar de belastingbetaler helemaal niets aan heeft”, zegt Robert Menendez, Democraat in New Jersey.

Muur is geen probleem, ook geen oplossing

“De muur is trouwens niet het probleem, en staat ver verwijderd van de oplossing”, duidt Bennie Thomson, Democraat in Mississippi. “De muur zou slechts een politiek antwoord zijn op andere problemen.” Democraten geloven niet dat een muur een oplossing zal bieden voor hedendaagse problemen waaronder de beruchte migrantenkaravaan.

Het ziet er dus naar uit dat de impasse zeker nog voortduurt tot de nieuw verkozen parlementsleden in januari vergaderen. Of totdat Trump duidelijk weet en communiceert wat voor ’n muur hij nu wil.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • FRYNDAK OLEG

    Neen twee miljard waren bedoeld voor de muur maar werden voor andere zaken gebruikt. Wat gaat hij na die vijf miljard vragen, moest hij ze krijgen?

  • Gino Denil

    Twee miljard besteedt voor 20 km. Nog zo een 250 miljard te gaan dus.