Stemming Huis van Afgevaardigden begrenst mogelijkheden militaire actie Trump

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, na afloop van de stemming over de resolutie (09/01/2020).
REUTERS Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, na afloop van de stemming over de resolutie (09/01/2020).
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat door de Democraten wordt gedomineerd, heeft donderdag zoals verwacht groen licht gegeven voor een resolutie die de militaire acties van de Republikeinse president Donald Trump in Iran moet begrenzen. Het gaat om een eerder symbolische, maar niettemin voor Trump gênante, zet.

De resolutie werd goedgekeurd met 224 stemmen voor en 194 tegen en kreeg opmerkelijk ook de steun van drie Republikeinen. De tekst roept Donald Trump op om elke militaire actie tegen Iran "stop te zetten" bij gebrek aan een akkoord van het Congres.

Eerder had de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, in een brief aan de Democraten in het Huis al de "provocerende en onevenredige militaire luchtaanval" van de regering Trump jegens "Iraanse hooggeplaatste militaire functionarissen" gehekeld. "Deze actie bracht onze militairen, diplomaten en anderen in gevaar door het risico op een ernstige escalatie van de spanningen met Iran", luidde het.

Het is weinig waarschijnlijk dat de resolutie ook een stemming in de Senaat overleeft, aangezien daar de Republikeinen het voor het zeggen hebben.

Bij het Capitool in Washington demonstreerden actievoerders tegen een mogelijke oorlog met Irak (09/01/2020).
EPA Bij het Capitool in Washington demonstreerden actievoerders tegen een mogelijke oorlog met Irak (09/01/2020).36 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Rompaey

  Bende onnozelaars, je zet het leven van duizenden mensen op het spel. Het enig wat ze kunnen; is tegen Trump zijn , op alle manieren.

 • thomas bruyninckx

  Niet te geloven eigenlijk...

 • Lucien Switten

  Toch niet te geloven, wat hebben de democraten al voor constructiefs gedaan sinds het verlies van Clinton? Trump noemt ze niet voor niets de "do-nothing-democrats". In dit korte conflict heeft vijand Iran zich constructiever opgesteld, en de constructieve stille wenken van Trump beter begrepen, dan de Amerikaanse oppositiepartij.

 • Jan Boden

  Als er direct gevaar dreigt voor Amerikaanse burgers is er geen congres nodig.

 • André Van der Poorten

  Een nieuw begrip : Een Pelosi - overwinning ipv. Pyrrusoverwinning ! Int Vlaams : een scheet in een fles !