Stemming brexitdeal uitgesteld: wat nu?

AP
De Britse premier Boris Johnson heeft een forse nederlaag geleden in het parlement. Dat stemde voor een amendement waarin staat dat zijn brexitdeal nog niet wordt goedgekeurd. Wat betekent dat voor de brexitsaga?

In het zogenoemde Letwin-amendement dat vandaag werd goedgekeurd, staat dat het Lagerhuis pas definitieve goedkeuring geeft aan de brexitdeal als de bijbehorende wetgeving is goedgekeurd door het parlement. Er wordt vandaag dus niet gestemd over het akkoord, zoals normaal werd gepland. De deal ligt dus nog gewoon op tafel.

Omdat de stemming echter wordt uitgesteld, haalt Johnson de deadline niet 
die het parlement hem heeft opgelegd. Hij kreeg immers tot vandaag de tijd om parlementaire goedkeuring te krijgen voor zijn brexitdeal of een Brits vertrek uit de EU zonder deal. Dat betekent dus dat hij nu uitstel van de brexitdeadline moet vragen aan de EU. 

Maar dat is Johnson naar eigen zeggen niet van plan. “Ik ga niét over uitstel onderhandelen met EU”, beklemtoonde hij. Wel kondigde de premier aan dat hij de nodige omzettingswet komende week in het parlement zal indienen, om alsnog een vertrek met zijn echtscheidingsakkoord op 31 oktober te realiseren.

Het is onduidelijk of Johnson bedoelt dat hij de wet wil negeren door geen uitstel te vragen. Waarnemers sluiten niet uit dat de regering toch zo’n verzoek naar de EU zal sturen, maar vooral wil laten zien dat de premier dat met grote tegenzin doet.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eddy Jans

  Stop deze soap , heeft lang genoeg geduurd. Als Europa nog een beetje geloofwaardigheid wil overhouden kan men geen enkel uitstel meer dulden!!!!

 • luc pelgrims

  Monty Python had een fantastische reeks over de brexit.

 • Michel De Winter

  Doen ze daar nog iets anders?

 • mark germanus

  Echt belachelijk,de regering dwarsbomen tot en met.Voor mij mogen ze de oppositie eruit gooien.Zij zijn niet democratisch bezig dus moet Boris dat ook niet doen. Hopelijk houdt hij voet bij stek en sluit de deur op 31/10 met of zonder goedkeuring van het parlement.

 • Wim Eggermont

  Denk dat de Europeanen en de Britten deze soap beu zijn als koude pap. Wat een gedoe