Stemmen zonder stempel van kiesraad en stembussen weghalen uit oppositieregio's: in Turkije kan het allemaal

EPA
Het Turkse grondwettelijk hof heeft het bezwaar van de grootste oppositiepartij CHP tegen controversiële veranderingen in de kieswet afgewezen. De wet is conform de grondwet, besliste het hof volgens het staatspersbureau Anadolu vandaag. De centrumlinkse Republikeinse Volkspartij had geargumenteerd dat de wijziging van de kieswet fraude in de hand kan werken en had daarom de schrapping van enkele paragrafen gevraagd.

De kieswet werd in maart op voorstel van de islamatisch-conservatieve regeringspartij AKP van president Recep Tayyip Erdogan en de aan haar verbonden extreemrechtse Partij van Nationalistische Beweging (MHP) veranderd. Nu zullen onder andere ook stemmen als geldig worden beschouwd als de stempel van de kiesraad op de enveloppe ontbreekt. Stembussen kunnen bovendien uit "veiligheidsoverwegingen" naar een andere locatie worden verplaatst. 

Volgens de kiesraad werden deze week al stembussen in 19 provincies verplaatst. Volgens Anadolu worden daardoor 144.000 kiezers getroffen. De pro-Koerdische oppositiepartij HDP (Democratische Partij van de Volkeren) had kritiek geuit op het feit dat de stembussen vooral uit gebieden werden weggenomen, waarin de partij de grootste steun geniet. Op 24 juni vinden in Turkije de parlements- en presidentsverkiezingen gelijktijdig plaats. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pieter Andre Winters

  In een dictatuur is alles geoorloofd.

 • saban ulker

  Niet verwonderlijk europese ,vrije, pers. Weer een fake news geproduceert uit de fedactiokringen.

 • jan janssens

  Denken jullie dat ons "digitaal" systeem veilig is en 100% waterdicht ? Ik geloof er niets van, 15 jaar geleden werd reeds verteld dat Michel nu premier ging zijn...

 • Ben Sen

  Waarom word hier niet gemeld dat in sommige regio waar veel Koerden wonen niet konden stemmen op AKP omdat PKK aanhangers aan stemloketten met wapens hebben gedreigd.

 • Jean Paul Peelos

  Turkije is klaar om bij de EU te komen.