Stemmen worden herteld na verkiezingsrellen in Honduras

Oppositiekandidaat Salvador Nasralla riep op tot een hertelling van de stemmen.
AP Oppositiekandidaat Salvador Nasralla riep op tot een hertelling van de stemmen.
Een week na de presidentsverkiezingen in Honduras is het kiestribunaal (TSE) zondag gestart met een hertelling van een deel van de stemmen. Er zijn nog steeds geen definitieve resultaten bekendgemaakt en zowel de regerings- als oppositiekandidaat eist de overwinning op. Die laatste beschuldigt de regering van verkiezingsfraude.

Na de verkiezingen wezen de eerste gedeeltelijke resultaten op een overwinning van oppositiekandidaat Salvador Nasralla, maar daarna kwam de zittende president Juan Orlando Hernández op kop te liggen. Na telling van 94,3 procent van de stemmen had Hernández 42,92 procent van de stemmen, uitdager Nasralla 41,42 procent.

Nasralla zei het resultaat niet te erkennen. Hij beschuldigt de regering van kiesfraude en het TSE van partijdigheid. De voorbije dagen kwamen dan ook heel wat mensen op straat om hun steun te uiten voor Nasralla en te protesteren tegen de regering. De regering kondigde vrijdag daarom de noodtoestand af voor tien dagen. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.