Stembureaus in Litouwen open voor vervroegde verkiezingen

Een vrouw brengt haar stem uit in Litouwen.
AFP Een vrouw brengt haar stem uit in Litouwen.
In Litouwen zijn deze ochtend de stembureaus geopend voor de presidentsverkiezingen. De Litouwers kiezen rechtstreeks hun nieuw staatshoofd. De zetelende presidente Dalia Grybauskaite is na twee ambtstermijnen van vijf jaar niet meer herkiesbaar.

De beste kansen op het hoogste staatsambt maken volgens de peilingen ex-minister van Financiën Ingrida Simonyte, de econoom Gitanas Nauseda en de huidige regeringsleider Saulius Skvernelis. Indien bij de eerste stembusgang geen enkele kandidaat de absolute meerderheid haalt, nemen de twee best geplaatste kandidaten twee weken later gelijklopend met de Europese verkiezingen van 26 mei het tegen elkaar op in een tweede en beslissende ronde.

lees verder onder de foto:

De econoom Gitanas Nauseda, brengt zijn stem vervroegd uit. Hij is een van de kanshebbers voor het hoogste ambt van het land.
AFP De econoom Gitanas Nauseda, brengt zijn stem vervroegd uit. Hij is een van de kanshebbers voor het hoogste ambt van het land.

Parallel met de presidentsverkiezing vinden in Litouwen ook twee volksraadplegingen plaats. Naast een referendum over het dubbele staatsburgerschap mogen de drie miljoen inwoners van de Baltische republiek ook stemmen over een verkleining van het Litouwse parlement. 

Ze moeten beslissen of het aantal van 141 afgevaardigden wordt afgeroomd tot 121.

De president van Litouwen, Dalia Grybauskaite, met op de achtergrond de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
EPA De president van Litouwen, Dalia Grybauskaite, met op de achtergrond de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.