Stembureaus geopend in Turkije: behoudt Erdogan zijn monopolie op de macht?

In Turkije zijn zondag de stembureaus geopend voor de wetgevende verkiezingen. Het is afwachten hoe de conservatieve islamitische partij van president Recep Tayyip Erdogan, die al 13 jaar aan de macht is, het er vanaf zal brengen.

Zowat 54 miljoen stemgerechtigde Turken kiezen vandaag tussen 7 uur en 16 uur onze tijd een nieuw parlement. De regeringspartij AK van president Recep Tayyip Erdogan domineert het al dertien jaar en hoeft geen nederlaag te vrezen. Maar de stembusgang bepaalt wel of Erdogan het nog jaren alleen voor het zeggen heeft.

Als premier en leider van de partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) regeerde Erdogan succesvol van 2003 tot 2014. Hij stapte toen over naar het presidentschap, maar dat is ceremonieel. Om de baas te blijven wil hij de grondwet en de functie van president wijzigen.

Maar dan moet hij naar een nieuw record: 60 procent van stemmen. Dat wordt moeilijk omdat de glans van zijn regering als hervormer en premier snel doffer wordt door een zwakkere economie, werkloosheid, schandalen, een falend buitenlands beleid en de autoritaire trekjes van Erdogan.

Daardoor zou een nieuwe, links-radicale pro-Koerdische partij, de HDP (Democratische Volkspartij) de hoge kiesdrempel (10 procent) kunnen halen. Dan verandert de zetelverdeling ingrijpend, want de HDP kan dan op tientallen zetels rekenen en de AK verliest de absolute meerderheid. Om de grondwet zelf te wijzigen, heeft Erdogan 330 zetels nodig, negentien meer dan de AK-partij er nu heeft.

Vanavond zal al bekend worden hoe de 54 miljoen Turken de politieke kaarten verdeeld hebben.