Steekpartij in Lyon: jongeman (19) overleden, acht gewonden

EPA
Een man, gewapend met een mes en een braadspit, heeft zaterdagnamiddag in Lyon één persoon gedood en acht anderen verwond. Het dodelijke slachtoffer is een man van negentien jaar. Drie van de acht gewonden verkeren in kritieke toestand. Dat blijkt uit een nieuwe balans van het parket van Lyon.

De politie pakte de vermoedelijke dader op. Hij is aangehouden voor “moord en poging tot moord”, zegt het parket. Een politiebron zegt dat het om een Afghaanse asielzoeker zou gaan. Het nationaal antiterrorismeparket (PNAT) is momenteel niet belast met de zaak, maar evalueert de situatie. In eerste instantie werd gesproken van een tweede, voortvluchtige dader, maar het parket en een politiebron hebben die informatie ondertussen ontkend.

De feiten speelden zich af rond 16.30 uur in de buurt van een metrostation van Villeurbanne, een gemeente dichtbij Lyon. Een jong meisje, besmeurd met bloed, getuigde dat de man in het wilde weg begon uit te halen met een mes aan een bushalte. Omstanders vluchtten weg en verscholen zich waar ze konden, vooral in bussen. Dat maakte de hulpverlening lastig, zegt de brandweer, die ook een twintigtal personen in shock moest helpen.

Terrorisme

De burgemeester van Lyon, oud-minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb, kwam ter plaatse. Hij riep op om “zeer voorzichtig te blijven” over het al dan niet terroristische karakter van de “mesaanval”. Het nationale bureau voor terrorismebestrijding is op de hoogte gebracht, maar heeft de zaak in dit stadium nog niet overgenomen.

Afgelopen mei raakten veertien mensen licht gewond toen een bompakketje ontplofte voor een bakker in het centrum van Lyon. De dader, een jonge geradicaliseerde Algerijn, die drie dagen later werd gearresteerd, had trouw gezworen aan terreurbeweging Islamitische Staat.

Lyon, de derde stad van Frankrijk, was tot dan toe gespaard gebleven van de golf van jihadistische aanslagen, waardoor in Frankrijk 251 mensen om het leven kwamen sinds 2015.

EPA7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Baert

  We moeten zeer voorzichtig zijn dat dit gaat Om terroristische daad .??? Nee we moeten zeer voorzichtig zijn met wat We allemaal tegen komen in de metro en tijdens kermissen enz ...... En de politici voorzichtig let wie en wat ze Binnenlaten . En zeer voorzichtig zijn als vrouw. Alleen op weg naar huis . Ze spelen al advocaat voor de dader . Verl sterkte aan de slachtoffers.

 • Patsy Heirbaut

  Zeker verwarde man! Kan niet anders.

 • André Gijbels

  Asielzoeker, dat was al een terrorist voor die naar Europa is gekomen, ze hebben ze met massaal binnengelaten, dank zij Merkel

 • Eduardo Van hoyweghen

  Tof om kennis te maken met al die nieuwe culturen.Gisteren heb ik hier gelezen dat Mogherini bezorgd is over Hongkong,ze moet het niet zo ver gaan zoeken en zich bezig houden met onze problemen en die instroom van diegenen die hier niets te zoeken hebben staat met stip op één.

 • Patric Wuyts

  Laat er nog maar veel komen en zulke dingen zullen dagelijkse kost worden