Steeds minder mannen voor de klas: “Het onevenwicht blijft toenemen”

Getty Images/iStockphoto
Het onevenwicht tussen vrouwen en mannen voor de klas is de voorbije vijf jaar nog toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) heeft opgevraagd bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en waarover De Zondag bericht.

Vorig jaar waren in het basisonderwijs 63.551 vrouwen aan de slag, tegenover 8.943 mannen. In het secundair onderwijs was de verhouding 49.440 vrouwen tegenover 27.291 mannen.

"Het onevenwicht is met één procent gestegen tegenover vijf jaar geleden", aldus Vandenberghe. "In plaats van verbeteren, wordt het dus nog slechter. Uit heel wat onderzoek blijkt nochtans dat een meer evenwichtige genderverhouding zowel leerlingen als leerkrachten ten goede zou komen".

De toekomst oogt bovendien weinig beter. In de lerarenopleiding zijn vorig schooljaar 70 procent vrouwen en 30 procent mannen gestart. 

Het sp.a-parlementslid vindt dat de regering aandacht moet schenken aan het onevenwicht door te sensibiliseren, stimuleren en ondersteunen. "In de beleidsnota van de minister staat daar echter geen woord over".
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Giels

  Dringend quota's invoeren en alle vrouwelijke solicitaties hebben geen kans meer als er mannelijke kandidaten zijn... Oei.. dat klink sekstische... ja.. dat is het ook, maar als het omgekeerd was, dan zou het normaal zijn.. dan dan zou dat positieve discriminatie zijn.

 • Jean West

  Moet men nu geen quota instellen?

 • Bart Vrancken

  Als onderwijzer zie ik dat hetpedagogisch gezien goed is om ook les te krijgen van een mannelijke leerkracht. We zijn toch 'rolmodellen' voor de lerende en het is goed om op school een balans te creëren tussen m en v krachten. Job is voor mannen minder aantrekkelijk gezien loon (geen ploegenpremie of betaalde overuren), carrièrekansen en het feit dat mannelijke leerkrachten (sorry, collega's) minder gemotiveerd zijn t.o.v. het papierwinkel. Ook de kritiek ... Witte raven met hart gezocht !

 • Ludwig Vanden Boer

  Ze gieten alles toch zo graag in verplichte vakjes, dan kan dat hier toch ook.Beter geen leraar dan een gender-onevenwicht of is dat verkeerd gedacht en telt dat alleen in bepaalde gevallen dat niet de meest geschikte en ambiërende kandidaat de plaats krijgt maar wel deze die aan de beurt is volgens het 'evenwicht'.Er zijn nu eenmaal functies en beroepen waar genderoverwicht automatisch ontstaat en wenselijk is maar het mag niet dus hebben de onbekwamen ook een kans met alle gevolgen van dien.

 • Wesley Vlaminck

  Waarom? Iedereen doet toch wat hij/zij wil zeker?! En laat ons eerlijk zijn, men zou beter eerst kijken naar het tekort aan leerkrachten en dat al eens oplossen. Als ik eerlijk mag zijn, nooit zou ik leerkracht willen worden, elke dag zotgedraaid thuiskomen, pfff no thanks