Steeds meer landen nemen voorzorgsmaatregelen tegen coronavirus

Een bordje met voorzorgsmaatregelen op de internationale luchthaven van Rome.
AP Een bordje met voorzorgsmaatregelen op de internationale luchthaven van Rome.
Steeds meer landen nemen voorzorgsmaatregelen om verdere verspreiding te voorkomen van het nieuwe coronavirus uit China. Het gaat om omliggende landen in Azië, maar ook om Australië, de Verenigde Staten, Rusland en Singapore. Daar wordt extra gecontroleerd op vliegvelden.

Het virus is sinds de uitbraak in China opgedoken in Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Het dodental is intussen naar zes gestegen. In China zijn inmiddels honderden besmettingen gemeld. De Chinese autoriteiten zeggen dat het virus ook van mens op mens kan worden overgedragen.

Thailand laat vliegtuigpassagiers uit risicogebieden in China screenen op luchthavens in Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Krabi. In het land arriveren tijdens het Chinese Nieuwjaar zo'n 1.300 passagiers per dag uit Wuhan, de Chinese stad die als epicentrum van de virusuitbraak wordt gezien.

Andere landen nemen vergelijkbare maatregelen. Het Vietnamese ministerie van Volksgezondheid meldt dat opdracht is gegeven tot meer grenscontroles. Taiwan heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor Wuhan en heeft de screening van passagiers op luchthavens opgevoerd.

Op de drukke luchthaven van Hongkong moeten passagiers uit Wuhan gezondheidsverklaringen invullen. Wie jokt over symptomen van het virus, riskeert een boete en een maandenlange gevangenisstraf. "We bereiden ons voor op het ergste", zegt Matthew Cheung, een topbestuurder uit de metropool.

In Rusland voeren de autoriteiten extra controles uit op zeker vier luchthavens, waaronder Sjeremetjevo en Vnoekovo bij Moskou. Zo hopen ze zieke reizigers te identificeren. Jaarlijks reizen naar schatting 1,5 miljoen Chinezen naar het buurland.

De autoriteiten in Australië beginnen donderdag met extra controles op luchthavens. Dan worden passagiers gecontroleerd op wekelijkse vluchten van Wuhan naar Sydney. Zij krijgen ook een flyer met het verzoek zich te melden als ze koorts hebben of denken dat ze het virus hebben opgelopen.

De belangrijkste medische adviseur van de Australische regering, waarschuwt dat dergelijke maatregelen maar beperkt bescherming bieden. "We kunnen niet helemaal voorkomen dat het virus het land binnenkomt. De incubatieperiode duurt waarschijnlijk een week."

Op enkele Amerikaanse luchthavens wel al ‘koortscontroles’ uitgevoerd bij reizigers uit Wuhan. Zij moeten ook een vragenlijst invullen. 

In de luchthaven van Zaventem landen geen rechtstreekse vluchten uit Wuhan. Intussen heeft Buitenlandse Zaken het reisadvies wel aangepast. Wie naar de Chinese stad reist, of de provincie Hubei, wordt aangeraden extra waakzaam te zijn. Er wordt ook gevraagd “dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen in Wuhan te vermijden”.

Een gezondheidsmedewerker deelt folders uit op de luchthaven van Kuala Lumpur.
EPA Een gezondheidsmedewerker deelt folders uit op de luchthaven van Kuala Lumpur.
EPAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.