Steeds meer landen gekant tegen VN-migratiepact: ook Israël en Polen haken af

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal het pact niet ondertekenen.
AFP De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zal het pact niet ondertekenen.
Israël en Polen ondertekenen het VN-migratiepact niet. Dat hebben de regeringen van de twee landen laten weten. Eerder haakten ook de Verenigde Staten, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Bulgarije en Estland al af.

In het migratiepact staan richtlijnen voor de omgang met migranten. Het 34 pagina's tellende akkoord, dat voluit het 'Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration' heet, moet zorgen dat migratiestromen in betere banen worden geleid. De ondertekening moet plaatsvinden tijdens een top die op 10 en 11 december wordt gehouden in Marrakesh.

Het totale aantal migranten wereldwijd wordt becijferd op 258 miljoen, ofwel 3,4 procent van de wereldbevolking.

Critici van het pact vrezen dat de soevereiniteit van staten wordt ingeperkt en dat migratiestromen nog meer bevorderd worden. 

Israël

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat niet wordt meegedaan aan de officiële ondertekening van het verdrag in Marokko. Hij zegt in een verklaring dat “we vastberaden zijn onze grenzen te verdedigen tegen illegale indringers”.

Volgens de Israëlische autoriteiten verblijven er momenteel zo’n 40.000 Afrikaanse migranten illegaal in Israël. Ze zijn vooral afkomstig uit Eritrea en Soedan en ze zijn vooral na 2007 aangekomen vanuit de Egyptische Sinaïwoestijn. De grens die daar vroeger nog poreus was, is intussen hermetisch afgesloten, onder meer met een elektronische barrière.

Polen

Ook de Poolse regering spreekt zich uit tegen het internationale akkoord. Er zou in de tekst onvoldoende zijn gegarandeerd dat landen zelf het recht houden om te bepalen welke mensen worden toegelaten op hun grondgebied, bericht persbureau PAP. Ook het onderscheid tussen legale en illegale migratie is volgens de nationalistische en conservatieve Poolse regering onvoldoende uitgeklaard. Dat kan later tot discussie over begrippen, vertalingen en interpretaties van het akkoord leiden. 
61 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Wens

  Met de volgende verkiezingen in het hoofd gaat Michel natuurlijk tekenen, omdat de volgende regering zal bestaan in Waalse kant uit PS - MR en Ecolo aan Vlaamse kant de Groenen en Sossen aangevuld met CD&V en VLD !! En dan zijn wij Vlaamse burgers geschoren wan NVA word eruit gebonjourd en cordon voor VB. Dus beste mensen denk in mei 10 keer na voor ge gaat stemmen !!!!

 • karel ongena

  Michel zal straks nog alleen dat 'akkoord' tekenen.

 • Hendrik Goris

  Op VRT NWS facebook is intussen 88% tegen ...

 • Freddy van Puymbrouck

  1 zaak staat vast hij die tekent veroordeeld zijn partij tot de totale ondergang!

 • Gerry Cle

  Israël, Polen, Hongarije, VS, Oostenrijk, Estland... waarop wachten Noord Korea, Syrië en de Filipijnen?