Steeds meer handgranaten gevonden op straat in Amsterdam door “lage kostprijs”

Op het Bijlmerplein in Amsterdam troffen agenten een verdacht voorwerp aan. Het ging om een handgranaat.
ANP Op het Bijlmerplein in Amsterdam troffen agenten een verdacht voorwerp aan. Het ging om een handgranaat.
In Amsterdam worden er steeds meer handgranaten op straat gevonden. Dat zou komen doordat de prijs van die explosieven erg laag ligt. Voor één exemplaar betaal je vijf tot twintig euro: “Dat is bijna niets", zegt de Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg. 

Volgens Aalbersberg zijn de granaten, van Joegoslavische of Russische makelij, en behalve goedkoop zijn ze ook makkelijk te verkrijgen op de zwarte markt. De korpschef spreekt van “een grof en geniepig middel" en zegt dat hij begrijpt waarom de Amsterdammers zich ongerust maken. “Handgranaten horen bij oorlog, niet in een stad.”

Dit jaar zijn er al veertien handgranaten gevonden bij Amsterdamse horecazaken. De laatste werd afgelopen nacht gevonden in een restaurant. Aalbersberg denkt dat de granaten stuk voor stuk werden neergelegd als dreigement voor de eigenaren van die zaken.

Klein en quasi onzichtbaar

Verder werd er nog niemand opgepakt: “Een handgranaat is klein. Je ziet 'm niet. Je loopt ‘s avonds laat over straat en als niemand je ziet, leg je de granaat neer en je loopt gewoon door. De kans dat iemand je betrapt is klein." Bovendien zijn de camerabeelden in het donker vaak niet scherp genoeg. 

Handgranaat op het Bijlmerplein in Amsterdam.
ANP Handgranaat op het Bijlmerplein in Amsterdam.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Rony De Sutter

  't Zullen er wel van den Aldi zijn, nogal onbetrouwbaar lijkt me.

 • Gino Denil

  In Antwerpen leggen ze geen niet geactiveerde granaten. Daar gooien ze er met geactiveerde die ontploffen. Al meerdere keren, Jens van den Broeck. Is dat dan het verschil tussen een rechts en een groen en links bestuurde stad.

 • Emile De Smedt

  Land van tulpenbollen en granaten.Ook wel eens Edammer.Maar zoals bij ons voor sommige zaken andere kant opkijken zal zuur opbreken.Politiek corrcten of corrupten.

 • cecil atherton

  Update voor de amsterdamnedse politie: het is oorlog. Misschien de slaap eens uit jullie ogen wrijven en rondkijken hoe jullie flower-power stad er nu bijligt.

 • Filiep Lapeire

  Nederlandse wapens komen bij IS ,Russische bij Nederland ezv.. De wereld zou er toch mooier uitzien zonder wapens.