Steeds meer Duitsers betogen tegen coronaregels

Een protestant uit zijn ongenoegen tegen de maatregelen opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.
REUTERS Een protestant uit zijn ongenoegen tegen de maatregelen opgelegd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken.
Steeds meer Duitsers gaan de straat op om te protesteren tegen de, in hun ogen, te strenge maatregelen tegen het coronavirus. Ze vinden de regels ondemocratisch. Duitse media spreken over ‘nieuwe boze burgers.’

In april zijn tot nu toe al meer betogingen dan in maart. De demonstraties trekken soms honderden personen. De protesten zijn deels spontaan, andere zijn officieel aangemeld. Bij de betogers gaat het om een bonte verzameling mensen: van linksalternatieve tegenstanders van vaccinaties, rechtsextremisten en aanhangers van complottheorieën tot 'altijd boze' klagers en naar vrijheid strevende burgers zonder politieke achtergrond.

In Berlijn zie je communistische activisten, die mondmaskers van een hakenkruis voorzien. “Wegens een volstrekt idioot coronavirus is de grondwet buiten werking gesteld”, klaagt een man. Hij en de honderden medebetogers staan dicht op elkaar.

Contactverbod, maar betogen mag

Veel gemeenten dachten dat door de coronaregels demonstraties niet mogen. Er geldt in Duitsland immers een contactverbod - niet meer dan twee personen mogen bij elkaar staan - en mensen moeten afstand houden. Maar rechtbanken staken daar een stokje voor en wijzen op het recht te demonstreren.

Uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Duitsers de coronamaatregelen van regering en deelstaten wel steunt.

Lees ook: Betogen in coronatijden doe je zo (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Iedereen is vergeten dat de lockdown er is opdat de ziekenhuizen het zouden kunnen bolwerken. Dat zelfde volk zou ook protesteren als de mensen op de ziekenhuisparkings zouden liggen te creperen. Gelukkig is het een minderheid.

 • ronny meuris

  Ergens hebben ze wel een punt. Ik hou mij momenteel braaf aan de maatregelen maar vrees voor mijn rechten na de crisis.

 • Jacques Deceuninck

  En dat ze gelijk hebben, zie maar onze gijzeling door de overheid die niets, maar dan ook niets opleverd, behalve het wereldrecord aantal slachtoffers per inwonersaantal.

 • Herbert Verbeeck

  Altijd weer en overal extremisten. Geen compassie. Hard aanpakken. Gelukkig is er nog overheid!