Steeds meer Afghaanse burgers gedood bij militaire operaties van regeringstroepen

Afghaanse timmermannen maken doodskisten om te verkopen in hun winkel.
REUTERS Afghaanse timmermannen maken doodskisten om te verkopen in hun winkel.
Bij luchtaanvallen en grondoperaties van de Afghaanse regeringstroepen en hun bondgenoten komen steeds meer burgers om het leven. Het aantal burgers dat bij militaire acties van de regeringsgetrouwe troepen gewond raakte of gedood werd, steeg in de eerste helft van dit jaar met 31 procent naar 1.397 slachtoffers. Dat staat in een rapport van de VN-missie in Afghanistan (UNAMA).

De vaststelling is des te opmerkelijker gezien het feit dat het totale aantal doden en gewonden onder de burgers in diezelfde periode met 27 procent daalde, naar 3.812 slachtoffers.

Wanneer alleen wordt gekeken naar het aantal burgers dat werd gedood, dan blijken de regeringstroepen twee kwartalen op rij verantwoordelijk te zijn voor meer slachtoffers dan de opstandelingen. De eerste zes maanden kwamen bij operaties door de Afghaanse veiligheidskrachten, hun internationale bondgenoten en regeringsgetrouwe milities namelijk 717 onschuldige burgers om. 

De radicaal-islamitische taliban, terreurorganisatie IS en andere anti-regeringsstrijders waren in diezelfde periode verantwoordelijk voor 531 dodelijke burgerslachtoffers. 

Uit het rapport blijkt tot slot dat er vooral doden vallen bij luchtaanvallen. Het aantal dodelijke slachtoffers bij zelfmoordaanslagen zit in dalende lijn.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • frans Venloo

    Onder de mom van strijden tegen IS ( het kind moet toch een naam hebben ) moord men er maar op los zonder enige vorm van straf .