Station Atocha in Madrid opnieuw vrijgegeven na melding over mogelijk explosief, 'granaat’ blijkt gesp van riem te zijn

De 'granaat' in de koffer van een passagier bleek uiteindelijk gewoon een gesp te zijn.
rv De 'granaat' in de koffer van een passagier bleek uiteindelijk gewoon een gesp te zijn.
In de Spaanse stad Barcelona zijn vanmorgen twee perrons en treinen van het belangrijke treinstation Sants geëvacueerd. De politiescanner merkte een mogelijk explosief op in een bagagestuk. Na controle werd het station weer vrijgegeven, maar kort daarop werd in de Spaanse hoofdstad Madrid het station Atocha dan weer geëvacueerd. Volgens Spaanse media kwam daar de hogesnelheidstrein aan met daarop de vrouw die het verdachte bagagestuk bij zich had toen die in Barcelona was opgestapt. Enige tijd later maakte de politie bekend dat het om een vals alarm ging: de ‘granaat’ bleek slechts een gesp van een riem te zijn.

Het veiligheidsprotocol in Barcelona werd bij de controle meteen geactiveerd. Passagiers op de twee perrons en de twee treinen werden geëvacueerd. De explosievenopruimingsdienst rukte uit, maar gaf het treinverkeer daarop weer snel vrij.

Maar om 10 uur kwam vanuit Madrid dan plots de melding binnen dat het station Atocha volledig werd ontruimd. Volgens Spaanse media was daar een hogesnelheidstrein aangekomen vanuit Barcelona met daarop de vrouw aan wie het verdachte bagagestuk toebehoorde. Uiteindelijk bleek zij in haar bagage een gesp van een riem te hebben zitten in de vorm van een granaat. Waarom het station van Madrid werd ontruimd, terwijl de explosievendienst eerder het station van Barcelona al had vrijgegeven, is niet duidelijk.

Rond 10.30 uur liet de Spaanse nationale politie weten dat beide evacuaties berustten op een vals alarm en dat ook het station van Atocha opnieuw werd vrijgegeven. 

Atocha is het belangrijkste treinstation van Madrid. Bij aanslagen in en rond het station kwamen op 11 maart 2004 193 mensen om het leven, 2.000 anderen raakten gewond.

EPA
REUTERS3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • chris delanghe

    kompleet geschift.

  • ingrid joosten

    Ik heb liever dat ze mijn vliegtuig aan de grond houden voor zoiets, dan het te laten vertrekken met zaken aan boord waarvan ze niet weten wat het is.

  • els de Loof

    Erg