Staten VS voeren maatregelen op: bijna een op de drie Amerikanen moet binnenblijven

Voetgangers op de Brooklyn Bridge in New York.
Photo News Voetgangers op de Brooklyn Bridge in New York.
Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen, hebben de Amerikaanse staten Ohio en Louisiana nu ook een vergaand uitgaansverbod ingesteld. Daardoor zijn ongeveer 100 miljoen Amerikanen, bijna een op de drie inwoners van het land, in verschillende staten gehouden aan uitgaansbeperkingen. De staten Californië, New York, New Jersey, Connecticut en Illinois hadden eerder al uitgebreide uitgaansbeperkingen opgelegd. 

"We zijn in oorlog", zei gouverneur Mike DeWine van Ohio zondag op Twitter. "In oorlogstijd moeten we offers brengen", verklaarde hij. Het decreet ‘thuis blijven’ treedt maandagavond in werking en geldt in eerste instantie tot 6 april. De gouverneur zei dat alleen belangrijke diensten zoals supermarkten en de gezondheidssector zijn uitgesloten. In Ohio waren tot zondag 350 bevestigde coronagevallen.

Meer tests

De gouverneur van Louisiana, John Bel Edwards, zei op zijn beurt dat het opleggen van een uitgaansverbod maandagavond noodzakelijk is om de volksgezondheid te beschermen. In de staat waren op zondag meer dan 800 bevestigde besmettingen.

Voor de 19 miljoen inwoners van de staat New York geldt sinds vrijdag een uitgaansverbod. De meeste bedrijven moeten hun werknemers thuis laten werken en scholen, musea, bioscopen en vele winkels zijn al dagen gesloten. Volgens de Johns Hopkins University steeg het aantal besmette mensen in de zwaar getroffen staat New York zondagavond tot iets minder dan 15.800. Daar kwamen al 117 mensen om het leven. Het aantal gevallen steeg de voorbije dagen opvallend doordat er meer tests worden uitgevoerd.

New York City

In New York City blijft het aantal coronavirusinfecties ondertussen sterk stijgen. “We staan op de grens van 10.000 gevallen”, zei burgemeester Bill de Blasio zondag. Ongeveer een derde van alle coronagevallen in de VS (circa 30.000) zijn vastgesteld in New York, de grootste stad van het land met iets minder dan negen miljoen inwoners.

De Blasio riep de inwoners van zijn stad op om afstand te houden en wandelingen of noodzakelijke boodschappen tot een minimum te beperken. Mensen mogen er niet langer samenkomen in parken en speeltuinen. Vanaf zondagavond moesten winkelcentra, kapsalons, bibliotheken en andere “niet-essentiële” voorzieningen de deuren sluiten.

Lees ook:

Hoe de corona-bekentenis van Tom Hanks de VS wakker schudde (+)

“Nog acht weken”, zegt De Block. Maar wanneer komt de piek? (+)
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    Heb zojuist Trump zijn toespraak 'Ik ben een oorlogspresident' gezien en beluisterd. Armer aan geest en empathie kan haast niet meer, ook is het slechts een uittreksel.

  • FRIEDA VAN KEYMEULEN

    En nog steeds geen piep vanuit 'The White House', behalve het, in verhouding luttele bedrag van US $ 1 miljard. Maar aan zijn hobby, 'The Wall' will Trump US $ 12 > 15 miljard besteden. De besteding en spreiding van de Europese steun zouden ze hem eens onder zijn neus wrijven.