Startschot Britse kiescampagne formeel gegeven: Elizabeth geeft fiat voor ontbinding parlement

Niemand wil deze verkiezingen, maar ze waren onvermijdelijk, vertelde Johnson vanmiddag aan de deur van Downing Street 10.
EPA Niemand wil deze verkiezingen, maar ze waren onvermijdelijk, vertelde Johnson vanmiddag aan de deur van Downing Street 10.
Koningin Elizabeth heeft zoals verwacht haar goedkeuring gegeven voor Britse parlementsverkiezingen volgende maand. Premier Boris Johnson ging vanmiddag bij de vorstin op bezoek om haar toestemming te vragen het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.

Daarmee is het formele startsein gegeven voor de campagne voor de verkiezingen op 12 december. Johnson maakte het besluit van de koningin kort na zijn bezoek bekend. Hij verklaarde dat hij uit frustratie over het uitstel van de brexit “op zijn eigen stropdas kon kauwen”. Hij noemde de overeenkomst die hij sloot met de EU, en waarvoor hij geen directe goedkeuring kreeg van het parlement, goed voor het Verenigd Koninkrijk. Het uitstel is volgens hem echter slecht voor het land en de economie.

Het Britse parlement ging vorige week akkoord met de vervroegde verkiezingen. Een voorstel van Johnson voor een stembusgang had het daarvoor al twee keer niet gered. Het is voor het eerst in bijna een eeuw dat in het land een landelijke verkiezing wordt gehouden in december.

Johnsons wilde aanvankelijk per 31 oktober uit de EU stappen, met of zonder deal. Hij werd echter gedwongen om bij de EU om uitstel te vragen. De nieuwe uiterste vertrekdatum is nu 31 januari.

Johnson verliet vanmiddag Buckingham Palace waar hij de Queen om de ontbinding van het parlement vroeg.
Photo News Johnson verliet vanmiddag Buckingham Palace waar hij de Queen om de ontbinding van het parlement vroeg.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.