Stapje dichter bij veilige zelfrijdende auto’s? Apple stelt nieuwe technologie ‘VoxelNet’ voor

EPA
Apple heeft lang beweerd niet geïnteresseerd te zijn in zelfrijdende auto’s. Maar in juni heeft het techbedrijf officieel bevestigd dat het in deze technologie investeert, en durfde het project zelfs de moeder van alle artificiële intelligentieprojecten te noemen. Maar toen werd er niet meer over gelost. Vandaag heeft het bedrijf een klein tipje van de sluier opgelicht.

Onderzoekers en experts in machinaal leren Yin Zhou en Oncel Tuzel publiceerden vorige week een paper waarin ze de eerste doorbraken van het zelfrijdend project van Apple voorstelden. En het lijkt wel een belangrijke stap die de concurrentie in de autowereld zenuwachtig kan maken.

De paper onthult dat het team dat aan het project werkt een nieuwe technologie heeft ontwikkeld voor het detecteren van kleine obstakels, ze baseerden zich op de methode Light Detection and Ranging (LiDAR) om het systeem VoxelNet te maken. De onderzoekers beweren dat de technologie van Apple beter is dan die van de concurrentie omdat die niet alleen auto’s, maar ook voetgangers en fietsers spot.

Experimenten tonen aan dat VoxelNet met grote voorsprong efficiënter is dan de 3D-detectiesystemen van LiDAR. Volgens getuigen is Apple de technologie al aan het testen op de wegen in Californië. Het bedrijf zou zelfs eerder dit jaar tests met zelfrijdende shuttles tussen de verschillende Apple-campussen hebben uitgevoerd. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Coulier

  @Marc Wouters: Wat is er mis met open standaarden? Antwoord : Niks. Microsoft is veel erger hoor. Die probeerden vroeger telkens de volgende tactiek om een open standaard om zeep te helpen: omarmen, uitbreiden en uitschakelen (embrace, extend, exterminate). Die schandalige potdichte Office-document-standaard zou al lang onder druk moeten vrijgegeven zijn. Doet Microsoft alles aan om dit te beletten. Ze weten wel waarom. Een dergelijk schandalig monopoly brengt enorm veel op!

 • Marc Wouters

  Dit merk betracht totale dominantie van de markt door middel van eigen standaarden. Wie daarvoor supportert weet niet waar die mee bezig is. Of de iPhone X nu een goeie telefoon is of niet heeft daar niks mee te maken.

 • Patrick Coulier

  @Laetitia Vandenbosche: Ik lach nu al eigenlijk, want de iPhone X werkt helemaal niet met iris ontgrendeling...

 • Joris Vanderaert

  Ondertussen rijdt Google al een paar jaar rond met autonome wagens. Ook de andere merken staan al ver. Één groot verschil met Apple: alle anderen zijn echt autonoom waar Apple weer een eigen netwerk wil slijten om op die manier veel geld uit de zakken van de mensen te kloppen. Je moet echt onnozel zijn om dan te stoefen met dat merk.

 • mike milan

  Apple door vele nagemaakt; nooit geëvenaard Spijtig dat de gewone mens het nt kan betalen.