Stakingen leggen Duitse steden en luchthavens lam

UNKNOWN

In heel Duitsland leggen werknemers uit de publieke sector het werk neer. Dat heeft onder meer gevolgen voor het openbaar vervoer in sommige steden en voor andere diensten gaande van afvalophaling tot dagzorgverblijven. Woensdag worden voor het eerst ook acties op de luchthavens voorzien.

Loonsverhoging
Personeelsleden van de federale overheid en de lokale autoriteiten eisen een loonsverhoging van acht procent, terwijl werkgevers enkel willen weten van een verhoging van 5 procent. Zowel ziekenhuisverpleegsters, onderwijzers, afvalophalers als bedienden weigeren aan het werk te gaan.

Verkeer verstoord
In Hannover, waar momenteel één van de belangrijkste computerbeurzen ter wereld wordt gehouden, was het bus- en treinverkeer danig verstoord door een drie uur durende staking die begon om 03.00 's morgens. In andere steden duren de stakingen in sommige gevallen de hele dag. Donderdag wordt in Potsdam, nabij Berlijn, opnieuw onderhandeld over de loonsopslag.

Luchthavens
Vanaf woensdag worden voor het eerst ook acties op de luchthavens voorzien. De dienstenvakbond ver.di en de politievakbond (GdP) hebben opgeroepen tot acties op alle luchthavens. Duitsland telt meerdere grote luchthavens. In Frankfurt, waar jaarlijks 54 miljoen passagiers passeren, begint de staking om 5.30 uur. Op de luchthaven van Stuttgart duurt de actie van 4.00 tot 12.00 uur. De nationale luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft al aangekondigd dat ze 142 vluchten schrapt, hoofzakelijk binnenlandse vluchten. (belga/gb)