Ga naar de mobiele website
^ Top

Staking in India tegen supermarkten

Actievoerders gaan gehurkt op de rails zitten.
epa Actievoerders gaan gehurkt op de rails zitten.
In India is een landelijke staking begonnen uit protest tegen de liberaliseringsplannen van de regering. Oppositiepartijen en vakbonden riepen maandag op tot actie nadat de regering had besloten om onder voorwaarden buitenlandse investeringen in supermarkten toe te staan. Gevreesd wordt dat kleine winkeliers de dupe worden.

In Calcutta zijn duizenden agenten ingezet om geweld te voorkomen nu winkels, supermarkten en kantoren dicht zijn voor een 24-uursstaking. Ook zijn de treinen in de stad tot stilstand gekomen, omdat er actievoerders gehurkt op de rails zitten. Duizenden demonstranten zijn de straat opgegaan in Calcutta. In veel andere steden zoals New Delhi staan later op de dag acties gepland.

Naar schatting 50 miljoen mensen doen aan de staking mee. Onder meer in de hoofdstad Delhi zijn grote demonstraties. "Multinationals zullen de economie en de sociale structuur van het land vernietigen. Er zullen negatieve gevolgen zijn voor winkeliers, transporteurs en boeren'', aldus een van de leiders van de staking.

Een handelaar uit Delhi vertelde aan de BBC bang te zijn dat de grote bedrijven klanten trekken door tegen kostprijs te verkopen. ,"Dat betekent dat mensen hier hun baan verliezen'', aldus de man.Meld een bug