Staking Duitse openbare sector op het nippertje vermeden

Frank Bsirske (l) schudt de hand van minister Wolfgang Schaeuble (r).
UNKNOWN Frank Bsirske (l) schudt de hand van minister Wolfgang Schaeuble (r).

Vandaag is op het nippertje een staking vermeden in de Duitse openbare sector. De vakbond Verdi sloot een loonakkoord met de overheid, de deelstaten en de gemeenten, aldus de voorzitter. De invulling van het akkoord moet nu goedgekeurd worden door de beslissingsorganen in beide kampen. Voorzitter van Verdi, Frank Bsirske, zei dat hij "globaal genomen optimistisch is dat een resultaat kan worden bereikt op basis" van de onderhandelingen. Hij geeft wel toe dat er van de twee kanten uit toegevingen zullen moeten komen.

Zes weken onderhandelingen
Volgens bronnen die de onderhandelingen van dichtbij volgden, zouden de salarissen volgens jaar ongeveer 5 pct stijgen. Het jaar daarop zou het gaan om 3 pct. De twee kampen onderhandelen al zes weken. Verschillende waarschuwingsstakingen, de zwaarste in vijftien jaar in de sector, stuurden het transport, de administratie en gezondheidsinstellingen in februari en maart danig in de war. Verdi vroeg een verhoging van het salaris met 8 pct voor de 1,3 miljoen werknemers van de openbare diensten. Vorige week probeerde een onderhandelaar de situatie nog te deblokkeren door een loonsverhoging van 8 pct voor te stellen, gespreid over twee jaar en met een verhoging van de werkduur.

Deutsche Post
Er werd het hele weekend gediscussieerd over onder meer die verhoging van werkduur voor bepaalde beroepen. Op een aantal fronten blijft er echter onvrede bestaan. Zo gaan vanaf morgen de werknemers van Deutsche Post in staking. In de chemiesector, die 550.000 mensen tewerkstelt bij onder meer Bayer en BASF, startten de onderhandelingen morgen opnieuw. Er zit daar voorlopig nog maar weinig schot in de zaak. (afp/adv)