Stacey Abrams haalt uit in Democratisch antwoord op State of the Union: “President liet niet enkel onze waarden, maar ook onze mensen in de steek”

Stacey Abrams geeft het Democratische antwoord op Trumps State of the Union.
REUTERS Stacey Abrams geeft het Democratische antwoord op Trumps State of the Union.
De Democratische politica Stacey Abrams heeft in haar antwoord op Trumps State of the Union fel uitgehaald naar de shutdown, die heel wat federale ambtenaren in de VS heeft getroffen. Volgens Abrams ligt de schuld voor die shutdown bij de politieke spelletjes van de Amerikaanse president.

"Enkel weken geleden heb ik vrijwilligers vergezeld bij het uitdelen van maaltijden aan federale werknemers. Ze stonden in de rij te wachten op een doos eten en een sprankeltje hoop, omdat ze al weken geen loon meer gekregen hadden", zo wordt Abrams geciteerd door de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Schandalige politieke spelletjes

"Het is een schande dat hun broodwinning als een pion wordt ingezet bij politieke spelletjes. De shutdown was een stunt die door de president op touw werd gezet, die elke vorm van eerlijkheid tart en die niet enkel onze mensen, maar ook onze waarden in de steek liet", aldus nog Abrams tijdens haar toespraak, die gehouden werd in Atlanta.

Als gevolg van de discussie over de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, hebben de VS de langste shutdown uit hun geschiedenis gekend. Door een tijdelijk akkoord zijn de federale overheidsdiensten momenteel wel weer geopend tot 15 februari.

Abrams nam voorts het migratiebeleid van de regering-Trump onder vuur. "Deze regering kiest ervoor om kinderen op te sluiten en families uit elkaar te rukken", zo zei ze. "Amerika is sterker geworden door de aanwezigheid van immigranten, niet door de aanwezigheid van muren."

Traditie

Het is een traditie dat na afloop van de State of the Union een antwoord gegeven wordt vanuit de oppositie. Stacey Abrams, die gezien wordt als een van de rijzende sterren binnen de Democratische partij, is de eerste zwarte vrouw die deze eer krijgt. 

Vorig jaar gaf Joe Kennedy III, kleinzoon van presidentskandidaat Robert Kennedy en achterneef van president John F. Kennedy en senator Edward ‘Ted’ Kennedy, het Democratische repliek. Dit jaar liet hij op Twitter van zich horen: “president Trumps echte verwezenlijkheden stonden deze avond niet op de teleprompter: die zijn geëtst in de ervaringen van de mensen die hij heeft buitengesloten, tot zwarte schaap gebombardeerd, tot doelwit heeft gemaakt en genegeerd heeft de afgelopen twee jaar", klonk het vernietigend:
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leon Van der Neffe

  Mike Bemelmans een DEEL van de bevolking wil een muur. En dan vooral nog de mensen uit staten die niet aan de zuidelijke grenzen gelegen zijn. Mensen zoals ik die wel aan die grens wonen beseffen dat een 'muur' een middeleeuwse oplossing is, een muur heeft nog nooit iemand tegengehouden. Democraten willen OOK een beveiligde grens maar willen investeren in hedendaagse beveiliging en niet in een symbool.

 • Karel Dierckx

  Die muur is niet meer dan een symbool, Mike. Hij gaat weinig uithalen en gigantisch veel kosten - Bush' hekken, die maar een deel van de grens zouden moeten afsluiten, werden indertijd ingeschat op meer dan 25 miljard. En wat de mensen en de logica ook willen is betaalbare gezondheidszorg. Misschien daar eens wat aandacht aan besteden? Al dit geneuzel leidt alleen maar de aandacht af van wat er wel toe doet.

 • Michael Aerts

  Bemelmans, je neemt je eigen overtuiging voor die van het volk net als Trump. Als hij enkel zijn muur kan krijgen door de noodtoestand uit te roepen dan bewijst hij enkel dat het volk (vertegenwoordigd door de kamer en senaat) absoluut niet achter hem staat.

 • Bruno Draulans

  De Amerikaan zou uit de shutdown de les moeten trekken, dat ze niet goed bezig zijn. Heel veel mensen hebben blijkbaar niet het vermogen om 1 maand te overleven op hun spaargeld. Door een leven op te bouwen dat bestaat uit krediet afbetalingen, zijn het duidelijk mensen die leven "op het moment zelf".

 • Patrick Rasschaert

  @Mike Bemelmans het zijn niet de democraten die alles platleggen want de beslissing ligt bij de president. Hij wil willens nillens zijn muur die miljarden kost. Al eens gezocht hoe hij via dubieuze praktijken aan zijn imperium is gekomen?