Staatsschuld wordt belangrijkere factor in Europees toezicht

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
EPA Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
Het verminderen van de staatsschuld zal de komende jaren een almaar belangrijkere factor worden in de beoordeling van de openbare financiën van de eurolanden. Dat zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gisterenavond na afloop van een debat over de toekomst van de eurozone. 

"De schuld zal een meer belangrijke factor worden in het hele kader van budgettaire criteria, omdat de begrotingstekorten steeds meer in overeenstemming raken met de Europese doelstellingen", verklaarde Dijsselbloem, nadat hij met de ministers van Financiën een debat had gehouden over de versterking van het bestuur van de economische en monetaire unie.

Staatsschuld onder de 60% van het bbp
De Europese begrotingsregels gebieden de lidstaten om de staatsschuld op termijn onder 60 procent van het bbp te brengen. Volgens Dijsselbloem hoeft die regel niet per se veranderd te worden, maar de lidstaten moeten de gunstige economische vooruitzichten voor de komende jaren wel aangrijpen om de openbare schulden in te dijken. De gemiddelde schuld van de eurolanden bedraagt momenteel ruim 89 procent. België kampt met een schuld van meer dan 105 procent.

Vragen bij Belgische situatie
Volgens Dijsselbloem stelde geen enkele minister in vraag dat de Europese Commissie bevoegd moet blijven voor de beoordeling van de openbare financiën van de lidstaten. Zo screent de Commissie momenteel de ontwerpbegrotingen voor 2018. Eerder raakte al bekend dat de Commissie vragen heeft bij het Belgische huiswerk. Op 22 november zal ze meedelen of er effectief een risico bestaat dat de begroting in dat verkiezingsjaar kan ontsporen.

Gezonde openbare financiën
Dijsselbloem beklemtoonde het belang van gezonde openbare financiën in de eurolanden om eventuele nieuwe schokken op te vangen. Dat zal ook nog steeds het geval zijn indien de eurozone een eigen begroting zou krijgen, stelde de afscheidnemende voorzitter. Niettemin vond "een groot aantal ministers" dat zo'n aparte budgettaire capaciteit voor de eurozone nuttig kan zijn als bijkomende stabiliserende factor.

Uiteenlopende meningen
Over de financiering en functies van zo'n eurobegroting lopen de meningen echter nog sterk uiteen, zo bleek maandag. Bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici beloofde dat hij begin december een voorstel op tafel zal leggen dat niet zal indruisen tegen de zogenaamde 'red lines' van de lidstaten en dat democratisch controleerbaar zal zijn. Over de beoogde omvang wou hij weinig kwijt, behalve dat het "aanzienlijk" en "economisch betekenisvol" moet zijn.

Top
Hoewel momenteel slechts 19 van de 28 lidstaten de euro hebben ingevoerd, waren de ministers van 27 lidstaten aanwezig bij het debat. Enkel het vertrekkende Groot-Brittannië bleef afwezig. Het debat van de ministers past binnen de voorbereiding van een top van de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 over de verdieping van de economische en monetaire unie, midden december in Brussel.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Hans Engelen

  Wij maar besparen, terwijl Griekenland honderden miljarden krijgt die ze nooit nog moeten terugbetalen.Ik heb mijn buik vol van dit Europa!

 • raf peeters

  Dat deze heer in zijn eigen Nederland maar eens begint,ja Nederland staat ook inmiddels in Duitsland op het lijstje die grote bedrijven helpen zo weinig mogelijk ,sorry geen belastingen te doen betalen,gister werd op de Duitse ARD in 't groot uitgelegd hoe Nike in Duitsland schoenen verkoopt en de hele winsten in Nederland geboekt worden om nul belastingen te betalen.Europa op zijn best en de burger kan maar betalen.

 • Jean De Grande

  Het gaat er dus om dat de gewone leden een spaarpotje moeten aanleggen om het volgende Griekenland te helpen.

 • Jean-pierre Hugelier

  dat ze maar beginnen met alle onnodige instellingen en politiekers af te schaffen. pensioenen boven de 2000 euro. migratie inperken etc... de miljarden liggen voor het grijpen.

 • Philomena Vanderweyen

  Amai dan staat België er"goed"voor zal weer boetes regenen omdat we nooit of te nimmer aan dit percentage geraken,teveel ministers die te hoge lonen krijgen is een groot probleem voor dit kleine landje en niemand wil zijn graaipostje opgeven dus.......