Staatsgreep verijdeld bij presidentieel paleis Gambia

De president van Gambia, Yahya Jammeh.
AP De president van Gambia, Yahya Jammeh.
In het West-Afrikaanse Gambia hebben regeringstroepen een poging verijdeld om het regime omver te werpen. Bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Banjul klonken vannacht schoten, terwijl de president het land uit is. President Yahya Jammeh, sinds 1994 aan de macht door een staatsgreep toen hij 29 jaar was, vertrok afgelopen zaterdag naar Frankrijk.

Bij de gevechten lijkt volgens getuigen in Banjul de presidentiële garde betrokken te zijn. De staatsradio en -televisie zijn uit de lucht en het plaatsvervangend hoofd van de nationale inlichtingendienst, Louis Gomez, wil niet reageren op berichten over een mogelijke staatsgreep.

Het Duitse persbureau DPA meldt op gezag van een plaatselijke website dat de poging tot een staatsgreep aan zeker vier mensen het leven heeft gekost. Gewapende aanhangers van de vroegere legerleider Lamin Sannah zouden het presidentieel paleis en een nabijgelegen militaire post hebben aangevallen. Daarbij kwam het tot hevige vuurgevechten met militairen van het regeringsleger. Sanneh zou een van de drie gedode putschisten zijn, dat heeft een Gambiaanse officier gezegd. Een van de aanvallers werd ter plaatse gevangengenomen", voegde de officier eraan toe.

Repressief regime

Het is niet de eerste putsch in het kleine land aan de Atlantische Oceaan. Jammeh zelf kwam in 1994 met een militaire staatsgreep aan de macht en bestuurt Gambia, een voormalige Britse kolonie, sindsdien met ijzeren hand. Zijn regime geldt als repressief, tegen politiek andersdenkenden, journalisten, homo's en lesbiennes. Bovendien worden hem schendingen van de mensenrechten verweten.

Onlangs dreigde hij ermee homo's te laten onthoofden. In oktober werd in Gambia een wet van kracht waarin levenslange gevangenisstraf wordt gesteld op bepaalde homoseksuele handelingen.

Jammeh baarde in 2007 opzien toen hij zei dat patiënten met hiv moesten stoppen met het nemen van antiretrovirale medicijnen; inwrijven met kruiden en bananen zou beter werken.