Staakt-het-vuren Aleppo opnieuw met 48 uur verlengd

Een jongen rijdt door de verwoeste straten van de oude binnenstad van Aleppo.
reuters Een jongen rijdt door de verwoeste straten van de oude binnenstad van Aleppo.
Het staakt-het-vuren tussen het regime en de rebellen in Aleppo, de tweede stad van Syrië, werd opnieuw met 48 uur verlengd, tot woensdagavond middernacht. Dat heeft een legercommandant maandag aangekondigd.

"Het stilteregime" is verlengd in Aleppo en omgeving, vanaf dinsdag 1 uur tot woensdagavond middernacht", zo staat in de verklaring.

Het is de tweede keer dat het tijdelijke staakt-het-vuren, dat vorige donderdag onder bemiddeling van de Verenigde Staten en Rusland van kracht ging, verlengd wordt in de noordelijke stad waar het regime en de rebellen elkaar bestrijden.

De eerste verlenging dateert van zaterdag en zou normaal dinsdag om 00.01 uur aflopen. Voor het staakt-het-vuren maakten bombardementen in Aleppo tussen 22 april en 5 mei volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) bijna 300 burgerslachtoffers.

Sinds de start van de wapenstilstand zijn volgens het SOHR vijf burgers, onder hen ook twee kinderen, gedood door sporadisch geweld in het westelijke deel van de stad dat onder controle van het Assad-regime staat.

Door het stoppen van de bombardementen zijn families weer teruggekeerd naar hun huizen en zijn de scholen in het rebellengebied weer open.

In de door een tak van Al Qaeda gecontroleerde noordwestelijke provincie Idleb, kwamen maandag volgens het SOHR minstens tien burgers om het leven, onder hen drie kinderen, bij bombardementen van het regime. Er vielen ook vele zwaargewonden.