Sri Lankaanse regering voert controles op: moskeeën moeten kopie van preek overhandigen

“Dreiging terreuraanslagen voorbij”

REUTERS
De regering van Sri Lanka heeft aan verschillende moskeeën gevraagd om voortaan een kopie van hun preek te overhandigen en om religieuze extremisten buiten te sluiten, in nasleep van de terroristische aanslagen op 21 april waarbij 258 doden vielen. Bij de autoriteiten op Sri Lanka is de angst voor meer islamistische terreurdaden ondertussen geweken.

De zelfmoordterroristen hadden op paaszondag christelijke kerken en drie luxehotels in Colombo geviseerd. Sinds de aanslagen, die werd opgeëist door Islamitische Staat (IS), hebben de autoriteiten in Sri Lanka de noodtoestand uitgeroepen.

"Gezien de huidige situatie heeft het ministerie alle verantwoordelijken van de moskeeën verboden om bijeenkomsten toe te staan of bij te wonen die haat of extremisme promoten", zei Mohamed Hashim Abdul Haleem, de minister van Religieuze Moslimzaken. Alle moskeeën moeten vanaf nu ook een kopie van hun preek overhandigen aan het ministerie.

Op verschillende plaatsen in het land hebben veiligheidsdiensten raids uitgevoerd, waarbij vermeende islamisten zijn gedood. Volgens de politie verblijven minstens 56 verdachten in voorlopige hechtenis.
De autoriteiten hebben ook zo'n 200 buitenlandse religieuzen het land uitgezet omdat hun visum was verlopen. Alle leden van de terreurcel verantwoordelijk voor de aanslagen zouden volgens de politie zijn gestorven of gearresteerd en het netwerk is ontmanteld.

Legercommandant Mahesh Senanayake zei vanmiddag dat de dreiging ondertussen dan ook tot een minimum is beperkt.  Volgens Senanayake is aangetoond dat de verantwoordelijke personen banden hadden met Islamitische Staat. Het moet nog worden uitgezocht hoe diepgaand die contacten waren. "Er is een internationale link, dus we houden ons bezig met die lijnen. Het staat vast dat er een verbinding is met IS, maar dat betekent niet dat het een directe IS-aanval was. We proberen vast te stellen hoe sterk de verwevenheid is om onze strategie daarop af te stemmen.”

De legerleider verwacht dat het leven de komende dagen zijn normale gang zal hernemen en dat de militairen snel zullen terugkeren naar de kazernes.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Marc De Vos

    Wauw, die mannen hebben betere ideeën als Europa.

  • Michel Gijbels

    Goed idee!

  • Liessens Gustaaf

    Goed idee, moeten ze in ons land ook maar verplichten.