Sri Lankaanse politie verricht 60 arrestaties na aanvallen op moslims

Sri Lankaanse soldaten patrouilleren na een aanval op een moskee in Hettipola, Sri Lanka.
REUTERS Sri Lankaanse soldaten patrouilleren na een aanval op een moskee in Hettipola, Sri Lanka.
De Sri Lankaanse politie heeft vandaag 60 mensen gearresteerd die mogelijk betrokken zijn bij de aanval op moskeeën en winkels van moslims. Zo meldt BBC. De relschoppers wilden wraak nemen voor een reeks dodelijke zelfmoordaanslagen tijdens het paasweekend, waarbij meer dan 250 mensen omkwamen.

In Sri Lanka werden zondag en gisteren moskeeën en winkels van moslims overvallen, waarna ze in brand werden gestoken. Moslims moesten vluchten en zich verstoppen voor woedende menigtes die bewapend waren met zwaarden en staven. Als gevolg van de aanvallen gingen gisteren in heel het land het socialemedianetwerk en alle chatapps plat. Daarnaast werd een landelijke avondklok ingesteld.

Avondklok

Ondanks de avondklok werd een 45-jarige moslim gisterenavond laat gedood. Hij werd met zwaarden neergeslagen door een groep mensen in Nattandiya, 63 kilometer ten noorden van de hoofdstad Colombo, aldus de politie. Een groep van de Sinhala-gemeenschap had eerder de buurt al bestormd. Ze eisten het sluiten van de moskee en startten een discussie met de moslims. 60 mensen die betrokken waren bij aanvallen op moslimwinkels werden opgepakt en blijven in hechtenis in de noordwestelijke en de westelijke provincie. Belga meldt dat er zeker 75 mensen werden gearresteerd.

Vandaag werd opnieuw een avondklok ingesteld om mogelijke anti-molsimaanvallen te voorkomen.

“Geen geweld gebruiken”

De politie pakte ook twee radicale Sinhala-leiders op, omdat ze de mensen hadden opgehitst tegen moslims. Hun arrestatie leidde dan weer tot rellen in Teldeniya, ten oosten van Colombo. 

Premier Ranil Wickremesinghe bezocht de getroffen gebieden in de noordwestelijke provincie en het hoofd van de katholieke kerk van Sri Lanka, kardinaal Malcolm Ranjith, deed een oproep om geen geweld te gebruiken. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.