Sri Lanka verbiedt boerka's en nikabs

Het dragen van een nikab is niet meer toegestaan in Sri Lanka.
afp Het dragen van een nikab is niet meer toegestaan in Sri Lanka.
De Sri Lankaanse overheid heeft een verbod opgelegd op het dragen van gezichtsbedekkende kledij. Onder meer de boerka en de nikab mogen daardoor niet langer gedragen worden. De maatregel komt er één week na de reeks van aanslagen, die op Paaszondag aan minstens 253 mensen het leven hebben gekost.

In een verklaring van president Maithripala Sirisena wordt verduidelijkt dat het verbod vanaf morgen zal ingaan. De nieuwe regeling is een gevolg van de noodsituatie die uitgeroepen werd na de bomaanslagen, zo klinkt het nog. Er wordt beklemtoond dat het verbergen van het gezicht ingaat tegen de "nationale veiligheid", omdat het op die manier moeilijker wordt om iemand te identificeren.

In de tekst wordt niet rechtstreeks naar de boerka en de nikab verwezen. Maar algemeen wordt wel aangenomen dat de maatregel vooral gericht is tegen kledingstukken die gedragen worden door moslimvrouwen.

Verschillende moslimleiders hadden hun vrouwelijke leden eerder al opgeroepen om geen kleding meer te dragen waarbij het gezicht grotendeels versluierd wordt. In de nasleep van de aanslagen wordt onder meer gevreesd voor vijandige reacties.

De moslims vertegenwoordigen ongeveer 10 procent van de bevolking van het grotendeels boeddhistische land. De meeste moslims in Sri Lanka zijn eerder liberaal. Slechts een klein aantal vrouwen draagt een nikab. 
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Sells

  proficiat

 • Gerry Cle

  Alsof gewone moslims iets te maken hebben met terreur. Dit is gewoon een maatregel om fanatieke moslimhaters te plezieren. Dit is geen goede maatregel om moslimterroristen te stoppen maar eerder een die hen zal aanzetten tot terreur. Overigens vind ik dat het dragen van gezichtsbedekkende kledij op openbare plaatsen overal zou verboden moeten worden.

 • oswald billiet

  Sri Lanka had zijn deel, wij hadden ons deel en Parijs had zijn deel. En toch blijven de terroristische aanslagen van taliban, al qaida, is, isis, daesh doorgaan. Wij zijn daartegen machteloos maar toch zijn sommigen wel enigszins tolerant voor nikab of boerka. Dit is verkeerd. Dit zijn symbolen van het Islamisme dat wij hier in ons land nooit hebben gevraagd.

 • Eric Grosemans

  Er zijn er een paar die blijkbaar niet weten dat dat hier ook verboden is. België was zelfs het eerste Europees land dat het invoerde. En dan nog wel onder Di rupo.

 • jos robben

  terechte beslissing, zou overal moeten gebeuren. En als het hun niet aanstaat, gaan ze maar naar landen met een moslimbestuur.