Sri Lanka schrijft vacature uit voor twee beulen

Een man bekijkt de bewuste vacature.
REUTERS Een man bekijkt de bewuste vacature.
De autoriteiten in Sri Lanka gaan na een pauze van vier decennia opnieuw executies uitvoeren en zijn daarvoor op zoek naar twee beulen. In een gepubliceerde vacature staat dat de mannen tussen de 18 en 45 jaar oud moeten zijn en dienen te beschikken over een "uitstekende morele rechtschapenheid" en "mentale kracht".

Het is van 1976 geleden dat er in Sri Lanka nog executies plaatsvonden. Sindsdien gold er een moratorium op de doodstraf en werden alle terdoodveroordelingen omgezet in een levenslange celstraf. President Maithripala Sirisena wil dat moratorium nu opheffen in een poging om korte metten te maken met de drugshandel in zijn land. Hij liet zich daarvoor inspireren door de controversiële "oorlog tegen drugs" van zijn Filipijnse evenknie Rodrigo Duterte.

Kandidaten moeten man zijn en kunnen volgens de functieomschrijving een maximumloon van 36.410 roepies (181 euro) per maand verwachten. Ze maken ook aanspraak op een ambtenarenpensioen. Het loon is alvast bovengemiddeld voor een overheidsbaan in Sri Lanka.

De vorige beul van Sri Lanka nam in 2014 ontslag zonder ooit iemand ter dood gebracht te hebben. Hij raakte gestrest nadat hij de galg voor het eerst had gezien. De autoriteiten namen vorig jaar een vervanger aan, maar die kwam vervolgens niet opdagen op zijn werk. De gevangenisdienst zoekt daarom naar nieuwe kandidaten.

REUTERS

Het Sri Lankaanse ministerie van Justitie heeft intussen de nodige administratieve stappen genomen om over te gaan tot de executie van vijf gedetineerden die veroordeeld werden wegens drugsfeiten. Het uitvoeringsbesluit moet evenwel nog worden ondertekend door het staatshoofd. 

Mensenrechtenactivisten hebben Sri Lanka opgeroepen om de doodstraf niet toe te passen, maar dat verzoek viel bij de autoriteiten in dovemansoren. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.