Sprookje dakloze Johnny Bobbitt te mooi om waar te zijn: “Hij zat mee in de slag met koppel dat geld inzamelde voor hem”

Johnny Bobbitt, Mark D'Amico en Kate McClure aan het benzinestation in Philadelphia waar de klucht begon.
AP Johnny Bobbitt, Mark D'Amico en Kate McClure aan het benzinestation in Philadelphia waar de klucht begon.
Het klonk vorig jaar als een vervroegd en ontroerend kerstsprookje. De dakloze zwerver Johnny Bobbitt gaf zijn laatste twintig dollar aan Kate McClure, een bestuurster die zonder benzine was gevallen. Samen met haar vriendje zette ze daarna uit dankbaarheid een geldinzamelactie op voor Bobbitt. Ze haalden meer dan 350.000 euro op. Maar volgens de New York Post was dat allemaal opgezet spel.

Te mooi om waar te zijn, zo lijkt het inmiddels wel. In november vorig jaar ging het prachtige feelgoodscenario viraal van de toen 34-jarige ex-marinier en brandweerman Johnny Bobbitt. De zwerver schonk zijn laatste geld aan de op de I-95 nabij Philadelphia gestrande Kate McClure. Hij kocht er benzine mee voor haar, omdat hij vreesde voor haar veiligheid. De vrouw was op weg naar een vriendin in Philadelphia.

Als wederdienst zetten McClure en haar partner Mark D’Amico (38) - beiden uit New Jersey - daarna een crowdfundingspagina op, zodat Bobbitt een nieuwe start zou kunnen maken. Het koppel schilderde Bobbitt zelf af als een “extreem genereuze” man. Ze klokten uiteindelijk af op meer dan 400.000 dollar (353.000 euro). Een straf resultaat, ver boven de vooropgestelde 10.000 dollar. “Dit verandert mijn hele kijk op de mensheid, die kijk is echt omhooggeschoten”, zei McClure daarover.

Kate McClure met Johnny Bobbitt.
Kate McClure/GoFundMe Kate McClure met Johnny Bobbitt.

Maar in augustus kwamen er serieuze barstjes in het hele verhaal, dat de drie ook herhaaldelijk op tv uit de doeken hadden gedaan. Bobbitt spande een proces in tegen zijn liefdadigheidskoppel. Hij beweerde dat de twee geld achterhielden voor hem. Het duo zou er zelf grote sier mee gemaakt hebben. Omgekeerde zeiden McClure en D’Amico dan weer dat ze Bobbitt geen geld meer wilden geven zolang hij aan de drugs zat en werkloos was. “We verbranden nog liever het geld”, luidde het.

GoFundMe zelf startte een onderzoek naar eventuele onregelmatigheden. In september kondigde een advocaat van het koppel dan aan dat zijn beide cliënten naar alle waarschijnlijkheid zouden aangeklaagd worden voor fraude. Maar pas gisteren raakte bekend dat vermoedelijk ook Bobbitt zelf medeplichtig zou zijn aan het plot dat hen alle drie snel rijk moest maken.

Het koppel op vakantie in de Grand Canyon. Ze ontkenden dat ze hun mooie reizen met het ingezamelde geld financierden.
Instagram Het koppel op vakantie in de Grand Canyon. Ze ontkenden dat ze hun mooie reizen met het ingezamelde geld financierden.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy De Smet

  Eender wat er bestaat, of het nu crowfunding, wetten of gelijk wat zijn, er wordt gebruik van gemaakt, maar er wordt ook misbruik van gemaakt. Het spijtige van de zaak is altijd dat diegene die er gebruik van maken steeds moeten boeten voor diegene die er misbruik van maken.

 • Sharon Debeul

  Ik heb respect voor u mr Boedts.

 • Albert Boedts

  mijnheer van Simaeys ,als men iets doen om zoals u het zegt "voordeel uithalen" wel doe dan niks , al jaren verzamel ik kleren ,en deel eten uit aan daklozen en wat ik eruit haal ,een lach ,een beleefde knik is meer waard dan u gewin ,voor de rest een gellukige kerst ,met véél eten en drinken en gun vooral de mensen niks

 • johanneke li

  en dan zijn mensen verbaasd dat niemand nog voor een goed doel geld wilt geven als je hoort hoe veel van die zaken pure oplichterij zijn! onze maatschappij gaat kapot aan dit soort oplichterij want het wantrouwen dat het creeert richt veel meer schade aan!

 • Edmond Dillien

  Weer een kerstsprookje naar de vaantjes, Amerikaans "etrepreneurschap" dat niet echt kosjer was doet de kerstmythe geen goed, en denkelijk zullen zij de enige niet zijn en gaan de mensen nu misschien voorzichtiger geven, wat dus heel spijtig is voor zij die er wel mee geholpen worden.