Spot alom na dit manoeuvre van VS-vicepresident Biden

Bij de ambtsaanvaarding in het Witte Huis van nieuwe Defensieminbister Ashton Carter benaderde Biden diens vrouw Stephanie langs achter.
AP Bij de ambtsaanvaarding in het Witte Huis van nieuwe Defensieminbister Ashton Carter benaderde Biden diens vrouw Stephanie langs achter.
De Amerikaanse vicepresident Joe Biden (72) is weer het voorwerp van spot geworden. De Amerikaanse pers en gebruikers van sociale media maken zich al dagen vrolijk over zijn toenaderingspogingen tot de nieuwe minister van Defensie Ashton Carter.

Bij diens feestelijke ambtsaanvaarding in het Witte Huis benaderde Biden dinsdag Stephanie Carter langs achter, legde zijn handen op haar schouders en fluisterde wat in haar rechteroor. Dit alles vlak naast het gestoelte waarop de echtgenoot zijn toespraak hield als baas van het machtigste leger ter wereld.

"Nonkel Joe, de bepotelaar"
Niet enkel commentatoren van de Amerikaanse hoofdstedelijke pers beschrijven het tafereel als pijnlijk, lomp en ongepast. Ook op Twitter en Facebook regent het commentaren: "Vreemd", "Griezelig" of "Nonkel Joe, de bepotelaar". Het incident lokte ook serieuze kritiek uit: Biden gedraagt zich als een macho met slechte manieren. Bij andere politici zou dergelijk gedrag een storm van verontwaardiging veroorzaakt hebben, schreven enkelen.

Joe Biden gedroeg zich in zijn ruim zes jaar aan de zijde van de Amerikaanse president Barack Obama al vaker als een kluns. Maar analisten reageren eerder schouderophalend op een nieuwe blunder. "Biden being Biden", zeggen ze dan. "Biden is alleen maar zichzelf".

Het tafereel herinnert aan de G8-top in het Russische St. Petersburg, toen de vroegere Amerikaanse president George W. Bush spontaan de schouders van de Duitse bondskanselier Angela Merkel begon te masseren. Stephanie Carter keek dinsdag al even angstig als Merkel destijds.

GETTY
GETTY