Ga naar de mobiele website
^ Top

Sportwagens, villa's en beroemde vrienden: het leven van Snapchat-CEO Evan Spiegel is mooi, heel mooi

Getty/TheMLS
Nu Snapchat na de beursgang 33 miljard dollar waard is, is oprichter en CEO Evan Spiegel een van de jongste miljardairs ter wereld. Het vermogen van de amper 26-jarige Amerikaan wordt geschat op 4 miljard dollar. Het leven lacht hem toe, maar eigenlijk is het nooit anders geweest.

"Ik ben een jonge, blanke, opgeleide man. Ik heb heel veel geluk, het leven is niet eerlijk", zo vatte Evan Spiegel zijn leven samen in Forbes. "Wij leven in een bubbel".

Sinds zijn geboorte gaat het hem voor de wind. Hij werd geboren in de Pacific Palisades, een rijke buurt in de buurt van Malibu. Zijn ouders gingen naar topuniversiteiten en werden allebei gerespecteerde advocaten.

De Pacific Palisades in Los Angeles
Curbed De Pacific Palisades in Los Angeles

Op zijn zestiende kreeg Spiegel een Cadillac Escalade van zijn ouders, waarmee hij naar de uiterst exclusieve Crossroads-school in Santa Monica tufte. Een jaartje aan deze school kost je al gauw enkele tienduizenden dollars. Acteurs Jonah Hill en Jack Black en actrices Kate Hudson en Gwyneth Paltrow volgden er ook les.

De Crossroads-school in Santa Monica
Iamnotastalker.com De Crossroads-school in Santa Monica

Nog voor hij Snapchat uit de grond stampte, keek Spiegel niet op een dollar meer of minder. Toen hij een marketingstage bij Red Bull deed, besloot hij dat hij een energiezuinige wagen nodig had. Hij vroeg zijn ouders of ze een BMW 550i voor hem konden leasen. "Auto's brengen me alleen maar vreugde", schreef Spiegel in een brief naar zijn ouders." Ik zou het appreciëren, mochten jullie mijn harde werk erkennen met een BMW." Mama- en papalief gingen akkoord.

Nadat hij was afgestudeerd aan de Crossroads-school, trok Spiegel naar Stanford, waar zijn vader heeft gestudeerd. Daar ontmoette hij Reggie Brown en Bobby Murphy, die later met hem Snapchat zouden oprichten. "We waren niet cool, dus probeerden we dingen te bouwen om cool te zijn", vertelde Bobby Murphy later aan Forbes.

Reggie Brown, Bobbie Murphy en Evan Spiegel vieren het begin van Snapchat met een spooktaart.
Snapchat Reggie Brown, Bobbie Murphy en Evan Spiegel vieren het begin van Snapchat met een spooktaart.

"Verkeerd bezig"

Op Stanford ontmoet Spiegel Scott Cook wanneer die ere en lezing komt geven. Scott wordt later een van de eerste investeerders van Snapchat, maar toch zag hij aanvankelijk niets in de app. "Ik dacht dat hij volledig verkeerd bezig was", aldus Scott.

Spiegel staat in 2012 op het punt om af te studeren, maar hij stopt per direct met zijn studies om zich volledig te concentreren op Snapchat, dat dan nog 'Picaboo' heet. Ondertussen woont Spiegel in bij zijn vader in Los Angeles. "De huur was goedkoop", aldus Spiegel.

Toen Snapchat genoeg geld had opgehaald, kocht Spiegel zich meteen een Ferrari.

Na een fikse kapitaalsinjectie kocht Spiegel zich in 2015 een Ferrari F430.
rv Na een fikse kapitaalsinjectie kocht Spiegel zich in 2015 een Ferrari F430.

In 2013 gaat het plots hard voor Snapchat. Mark Zuckerberg doet een bod van 3 miljard op de app, maar Spiegel legt het naast zich neer. Een gouden zet, want ondertussen is Snapchat meer dan tien keer zoveel waard.

Spiegel wees niemand minder dan Facebook-baas Mark Zuckerberg af. Hij had een bod van 3 miljard uitgebracht op Snapchat.
AP Spiegel wees niemand minder dan Facebook-baas Mark Zuckerberg af. Hij had een bod van 3 miljard uitgebracht op Snapchat.

Toen de populariteit van Snapchat plots de hoogte in schoot, kwam almaar meer informatie naar boven over zijn zotte levensstijl. Spiegel bleek niet vies van een feestje en in gelekte e-mails liet hij zich seksistisch uit. Nog voor hij goed en wel was vertrokken met Snapchat moest Spiegel al een brandje blussen. Hij verontschuldigde zich officieel voor de e-mails en benadrukte dat zijn uitspraken niet representatief zijn voor hoe hij nu naar vrouwen kijkt.

"We leven in een bubbel."

Evan Spiegel

Over lijken

Dat je als ondernemer soms over lijken moet gaan, bewijst ook Evan Spiegel. Hij duwde medeoprichter en bedenker Reggie Brown uit het bedrijf. Brown kwam op het lumineuze idee om een berichtenapp te ontwikkelen waarvan de berichten na korte tijd zouden verdwijnen. "A million-dollar idea", noemde Spiegel het. Wist Brown veel dat het eigenlijk een 'billion-dollar idea' was.

Toen Snapchat grote proporties begon aan te nemen, besloten Spiegel en Murphy zich te ontdoen van Brown. Ze sloten hem uit het bedrijf zonder hem een deel van de koek te geven. Uiteraard liet Brown het daar niet bij en hij sleepte zijn voormalige vrienden voor de rechter. 

Brown eiste liefst 500 miljoen dollar voor zijn aandeel in het bedrijf. Uiteindelijk kwamen de partijen tot een schikking en Spiegel en Murphy betaalden 157,5 miljoen dollar aan Brown. Een anonieme bron vertelde in 2012 aan TechCrunch dat Evan Spiegel niet eens bij het gesprek aanwezig was toen het idee ontkiemde. "Brown kwam op het idee en stelde het aan zijn vrienden voor. Spiegel noemde het een 'million-dollar idea'", aldus de bron. 

Reggie Brown kreeg 157,5 miljoen dollar uitbetaald.
LinkedIn Reggie Brown kreeg 157,5 miljoen dollar uitbetaald.

Taylor Swift en Miranda Kerr

Ook op liefdesvlak gaat het Spiegel voor de wind. In 2013 had hij een relatie met popster Taylor Swift en sinds vorig jaar is hij verloofd met topmodel Miranda Kerr. Samen kochten ze al een villa van 12 miljoen dollar in de rijke Brentwood-wijk in Los Angeles.

Evan Spiegel en Miranda Kerr verloofden zich vorig jaar.
Getty Evan Spiegel en Miranda Kerr verloofden zich vorig jaar.
De villa van Spiegel en Kerr in Los Angeles
Westside Estate Agency De villa van Spiegel en Kerr in Los Angeles1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Tom Caers

    Karma kerel wacht maar

Gesponsord

Meld een bug