Spoeddebat over Griekenland in Nederland, partij Rutte onder druk

ANP
De Nederlandse Tweede Kamer houdt een spoeddebat over het nieuwe hulpprogramma voor Griekenland. De regering van Mark Rutte heeft de steun van het parlement niet nodig om het programma te ratificeren, maar omdat Geert Wilders (PVV) met een motie van wantrouwen dreigt, zijn alle partijen verplicht kleur te bekennen. Ook de VVD van Rutte.

De beslissing om Griekenland de komende drie jaar 86 miljard euro te lenen, wordt gesteund door de Nederlandse regering. Premier Rutte breekt daarmee zijn belofte van 2012, namelijk dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan. "In de kern lever ik mijn verkiezingsbelofte in", zei Rutte al.

Wilders
Onder druk van Wilders organiseert het parlement een spoeddebat over het Griekse programma. Als de motie van wantrouwen geagendeerd wordt, zullen Ruttes VVD en coalitiepartner PvdA zich achter hun premier scharen en daarmee dus hun steun voor het Griekse reddingsprogramma uitspreken.

Regeringscrisis
Voor de PvdA is dit geen probleem - ze sprak haar steun al uit, haar minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is bovendien de voorzitter van de eurogroep - maar de VVD hield zich tot nu toe op de vlakte over het Griekse akkoord. De VVD-fractie zit sinds 13 uur bijeen om zich te beraden. In en rond Den Haag houdt niemand het voor mogelijk dat de liberalen hun premier morgen laten vallen. Ze zouden er een acute regeringscrisis mee veroorzaken en mogelijk zelfs het Griekse hulpprogramma doen ontsporen.

De regering komt intussen terug van haar zomervakantie. In een informele, ontspannen sfeer hebben de ministers de werkzaamheden hervat in de aanloop naar de voorstelling van de begroting op Prinsjesdag, dit jaar op 15 september.