Splintergroep van Pegida wil zondag in Dresden betogen

Een groep leidende figuren van de Duitse islamkritische beweging Pegida heeft aangekondigd een nieuwe organisatie te zullen stichten en zondag te zullen betogen in de oostelijke stad Dresden.

De nieuwe groep rond de vroegere Pegida-woordvoerster Kathrin Oertel heet "Directe Democratie voor Europa".

Pegida staat voor "Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland". Het kwam volgens Oertel tot een breuk vanwege meningsverschillen omtrent de toekomstige rol van de omstreden medestichter Lutz Bachman en de afgrenzing van de hardleerse afdeling in Leipzig (Legida).

Wat de nieuwe organisatie precies wil, is nog wat koffiedik kijken. Zij willen zich rechts van de christendemcratische CDU van kanselier Angela Merkel positioneren, maar ook niet concurreren met de islamkritische beweging. Daarom zullen er ook geen gelijktijdige betogingen met Pegida zijn. Die demonstreert al maanden regelmatig op maandagavond in Dresden en heeft al tot 25.000 deelnemers gemobiliseerd.

Ongeveer 5.000 mensen hebben vanavond in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen gedemonstreerd tegen de Duitse anti-islambeweging Pegida. De betogers droegen spandoeken met daarop teksten zoals "Moslims en vluchtelingen welkom" en "Geen hetze tegen moslims".

In Wenen waren voor het eerst ook aanhangers van Pegida op de been, maar veel minder dan het aantal tegendemonstranten. Volgens de politie ging het om zo'n 250 mensen. De politie was er met 1.200 man om de twee groepen uit elkaar te houden.

In verschillende Duitse steden waren ook demonstraties tegen Pegida. De grootste was in München. Daar gingen 15.000 mensen de straat op voor vrede en tolerantie, veel meer dan verwacht. In Kassel waren er zo'n 2.000 demonstranten en in Braunschweig, Würzburg en Frankfurt een paar honderd. In Frankfurt kwam het tot lichte ongeregeldheden met de politie.

Pegida had de wekelijkse betoging in Dresden afgeblazen. Het is wachten op de verkiezing van een nieuwe leider. Volgende week moet de Pegidamars in de Oost-Duitse stad wel doorgaan.

REUTERS