Spilfiguur Zahran Hashim omgekomen bij Sri Lankaanse aanslagen, politie waarschuwt voor nieuwe aanvallen

Zahran Hashim, terrorist aanslagen Sri Lanka
RV Zahran Hashim, terrorist aanslagen Sri Lanka
De Sri-Lankaanse extremist Zahran Hashim, een van de spilfiguren van de aanslagen in Sri Lanka, is bij die aanslagen om het leven gekomen. Dat zei president Maithripala Sirisena vandaag in een toespraak. Verder uitte hij kritiek op de top van de politie en Sri Lankaanse defensie. Die waarschuwden vandaag nog via Twitter voor nieuwe aanslagen. 

"Wat de inlichtingendiensten mij hebben gezegd, is dat Zahran gedood is bij de aanslag in Shangri-La”, aldus de president tegen de pers. Zahran drong met een tweede terrorist, een zekere “Ilham”, binnen in het luxehotel in de hoofdstad Colombo waar ze een bom deden ontploffen.

Zahran Hashim was een radicale prediker waarvan veel video’s online te vinden zijn. Hij was de leider van de National Thowheeth Jama’ath (NTJ), een lokale extremistische beweging die tot zondag weinig bekend was en die volgens Sri Lanka achter de aanslagen zit.

Nieuwe aanslagen?

De politie waarschuwt vandaag nog via Twitter dat volgens informatie van de inlichtingendiensten, islamisten de moskeeën van soefisten zouden willen aanvallen. Soefisme is een stroming binnen de islam met mythische tradities en rites. Radicale islamisten beschouwen soefisten wegens hun tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten als vijanden. De veiligheidsmaatregelen aan moskeeën zijn volgens de politie opgevoerd.

Ook de Amerikaanse ambassade in Sri Lanka waarschuwde gisteren al voor nieuwe aanslagen.

76 verdachten

De politie in Sri Lanka zoekt nog zeker naar 140 mensen die banden hebben met de islamitische groep die verantwoordelijk wordt gehouden voor de aanslagen. Volgens president Maithripala Sirisena gaat het om mensen die sinds 2013 bij de extremistische beweging betrokken waren.

De politie arresteerde tot nu toe 76 verdachten, behalve Sri Lankanen ook mensen uit Egypte en Syrië. Na de aanslagen van zondag zijn er in Sri Lanka waarschuwingen voor nieuwe terreur.

Nog volgens de politie blijkt uit verhoren dat de daders in het buitenland een wapenopleiding hebben gekregen. Onder de opgepakte lieden zijn er de nummer twee van de plaatselijke terreurgroep en de bommenmaker.

Kritiek

Over de politie had president Sirisena overigens niet veel goeds te zeggen. Zij zouden informatie die ze hadden over dreigende aanslagen niet met hem hebben gedeeld.

Ook de regering van Ranil Wickremesinghe kreeg een veeg uit de pan. Die zou de inlichtingendiensten hebben verzwakt door meer aandacht te besteden aan het vervolgen van militairen voor oorlogsmisdaden in de lange burgeroorlog tegen de Tamil-separatisten. Sirisena ontsloeg Wickremesinghe in oktober vanwege politieke meningsverschillen. Onder druk van de hoogste rechtbank van het land moest hij dat weer terugdraaien.

Verder zei de president nog dat het hoofd van de politie is opgestapt: “De inspecteur-generaal van de politie heeft ontslag genomen”.

Bekijk ook: 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Na de aanslagen in Sri Lanka postte het persagentschap van Islamitische Staat (IS) zelf een foto met daarop de vermeende daders.
AFP Na de aanslagen in Sri Lanka postte het persagentschap van Islamitische Staat (IS) zelf een foto met daarop de vermeende daders.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.