Spilfiguur Iran-Contra-schandaal Oliver North nieuwe directeur NRA

Oliver North, foto uit 2014.
AFP Oliver North, foto uit 2014.
Oud-marinier en Vietnamveteraan Oliver North (74) wordt de nieuwe bestuursvoorzitter van de National Rifle Association (NRA) . Dat heeft de machtige Amerikaanse wapenlobby maandag volgens CNN bevestigd. 

North is momenteel nog werkzaam voor onder meer Fox News, maar stopt daarmee.

Bekend werd North vooral door het Iran-Contra-schandaal tijdens de regering-Reagan in de jaren 80. Hij coördineerde destijds de geheime en illegale verkoop van wapens aan het Iran van ayatollah Khomeini via sluiproutes en sluisde de opbrengst door naar de Contra's in Nicaragua, de gewapende rechtse rebellengroegering die onder meer met aanslagen trachtte het socialistische regime omver te werpen.

North is absoluut de beste keus om het bestuur van de NRA te leiden. Hij zal al onze leden voor zich innemen en vechten voor de geweldige vrijheden die hij al zijn hele leven heeft verdedigd'', zei topman en vicevoorzitter Wayne LaPierre. Hij vergeleek North met Hollywoodicoon Charlton Heston (1923-2008), die deze functie ook ooit vervulde bij de NRA.

Oliver North getuigt voor een Amerikaanse senaatscommissie. Foto uit december 1986.
AFP Oliver North getuigt voor een Amerikaanse senaatscommissie. Foto uit december 1986.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerry Cle

    North heeft destijds niet persoonlijk wapens verkocht aan Iran en de winsten doorgesluisd naar de Nicaraguaanse rechtse rebellen. Hij deed dat in opdracht van de CIA en Reagan. Of hij een goede keuze is om voorzitter van de NRA te worden moeten ze zelf maar weten.

  • Richard du Maine

    de persoon die wapens verkocht aan Iran word nu de leider van de NRA? daar gaat de wereld...

  • Bernaerts Diane

    Moét je misschien een crimineel zijn om aan het hoofd van de NRA te mogen staan? Konden ze nu echt niemand vinden die niets op zijn kerfstok heeft? Ik herinner me het schandaal rond North nog al te goed.