Spijkers, kabels en vuurwerk in verdacht pakket bij kerstmarkt Potsdam

Het pak werd door een koerier geleverd bij een apotheek

Bij een apotheek in de buurt van de markt werd een verdacht pakket afgeleverd. Er is een veiligheidszone ingesteld.
EPA Bij een apotheek in de buurt van de markt werd een verdacht pakket afgeleverd. Er is een veiligheidszone ingesteld.
In het verdacht pakket dat deze namiddag werd ontdekt bij de kerstmarkt in het Duitse Potsdam zaten spijkers, maar het bevatte geen ontsteking en kon dus niet afgaan. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Brandenburg, Karl-Heinz Schröter, gezegd. In het pakket zaten verder wel een batterij, kabels en vuurwerk.

Het pak van 40 op 50 centimeter was rond 14.30 uur door een koerier afgeleverd bij een apotheek die bij de markt is gevestigd. Toen een medewerker het openmaakte, ontdekte hij draden en een mechaniek, melden lokale media. De eigenaar van de apotheek alarmeerde de politie, die besloot de straat en winkels rond de apotheek te ontruimen. Ook de kerstmarkt in de buurt werd geëvacueerd.

Na een controle van het pakket met behulp van röntgenstralen ontdekte de politie dat er spijkers in het pakket zaten. Er werden ook kabels, batterijen en een rotje ("Pollenböller" in het Duits) aangetroffen. Volgens de Brandenburgse minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter zaten er honderden kleine spijkers in het pakket.

Politief motief

De staatsveiligheid heeft het onderzoek overgenomen omdat een politiek motief niet uitgesloten is. Bovendien zijn er bij de staatsveiligheid specialisten inzake springstoffen en brandmaterialen, zei politiewoordvoerder Torsten Herbst.

Een robot heeft het pak rond 17.30 uur onschadelijk gemaakt.

De politie zoekt nog naar andere pakketten die mogelijk in de omgeving zijn afgeleverd. Het zoekgebied heeft een radius van 300 tot 400 meter. Tot nu toe is geen ander verdacht pakket gevonden. De veiligheidszone in het centrum van Potsdam blijft van kracht. De politie gaat ervan uit dat de kerstmarkt morgen kan heropenen.

De controle op de veiligheid op kerstmarkten in Duitsland is sterk verscherpt na de bloedige aanslag in december vorig jaar op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen twaalf mensen om het leven.

EPA
REUTERS
EPA
Getty Images
EPA
Twitter
EPA21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Van de Wal

  Opmerkelijk dat er mensen zijn die er in slagen om zelfs de titel van het art verkeerd te begrijpen.....

 • Sanjiv Seeuws

  Carine Seynaeve - lees het artikel! Er wordt niets gesproken over België...

 • wally kennes

  Al die commentaren hier over moslims. Het was en nepperd .

 • José Gonzales

  En de daders waren gekend zeker! Er is serieus iets op til ik voel het! Ik blijf weg uit die massa!

 • Peter Poelmans

  Allemaal zo overroepen weer !