Spermabank aangeklaagd voor gebruik sperma van mentaal gestoorde donor

thinkstock
In Canada hebben drie gezinnen woensdag een rechtszaak aangespannen tegen een spermabank die sperma had aangeboden dat zogezegd van een kerngezonde man was. Volgens de families ging het in werkelijkheid echter om een donor bij wie meerdere mentale stoornissen waren vastgesteld. Het sperma van donor 9623 werd gebruikt voor de verwekking van 36 kinderen in Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Op papier ziet donor 9623 eruit als een uitstekende kandidaat: hij heeft een IQ van 160, is een internationaal bekend drummer en werkt aan een doctoraat in neurotechniek. Maar volgens de aanklacht die werd ingediend tegen Xytex Corp in de Amerikaanse staat Georgia en Outreach Health in Canada, is de donor echter een veroordeelde crimineel waarbij meerdere mentale stoornissen werden vastgesteld, waaronder schizofrenie.

"Als dit aangetoond wordt, gaat het niet louter om een schokkende, maar om een echt schandelijke zaak," zegt James Fireman, de advocaat van de families.

Xytex ontkent echter dat het bedrijf in de fout is gegaan. "Xytex is een leider in de sector en is in overeenstemming met alle regels in de industrie om gezinnen die anders niet in staat zouden zijn om kinderen te krijgen zonder hulp, te helpen om veilig kinderen te krijgen", dat zegt Ted Lavender, de advocaat van het bedrijf. Outreach Health weigerde voorlopige alle commentaar.

De drie gezinnen die het proces aanspannen, eisen een schadevergoeding van 10,6 miljoen euro. Hun klacht heeft betrekking op drie kinderen tussen vier en acht jaar, die verwekt werden met het sperma van donor 9623.

Ontmaskering

De identiteit van de donor kwam aan het licht in 2014, nadat zijn e-mailadres per ongeluk werd verstuurd naar de gezinnen bij wie kinderen met zijn sperma werden verwerkt. Wie zijn naam googlede kwam al snel verontrustende informatie tegen.

Angie Collins, een van de ouders die het proces aanspant, vertelt dat ze panikeerde toen ze online zocht naar bewijs dat overeenkwam met het profiel van de donor die zogezegd vijf talen spreekt en vier à vijf boeken per maand leest. "Het werd gewoon erger en erger," zegt ze. "Het was alsof een droom in een klap een nachtmerrie werd".

Geen bewijs van identiteit

Volgens de aanklacht werd bij de donor schizofrenie vastgesteld, alsook een narcistische persoonlijkheidsstoornis en grootheidswaanzin. De 39-jarige man uit Georgia zou ook acht maanden in de cel gezeten hebben voor inbraak. In 2015 behaalde hij een bachelordiploma, 20 jaar nadat hij zich voor de opleiding had ingeschreven.

De man diende zich in 2000 aan als donor en werd niet gevraagd om zijn identiteit te bewijzen. Hij zou tot 2014 zijn sperma zijn blijven verkopen.

Medisch fonds voor de slachtoffers

Volgens Collins, een 45-jarige onderwijzeres uit de Canadese stad Toronto, vertoont haar achtjarige zoon tot nu toe nog geen tekenen van mentale problemen. De vrouw is zich er echter van bewust dat "dit tijdens de puberteit helemaal kan veranderen". Ze verwijt niet zozeer de donor dan wel het bedrijf. "Hij mocht niet doen wat hij gedaan heeft, maar het grote probleem ligt niet bij hem, maar bij de bedrijven die hem toestemming gaven om zijn sperma te doneren en het verkochten."

Collins en haar partner zochten in 2006 vier maanden naar een geschikte donor en kozen uiteindelijk voor Xytex omdat het bedrijf er prat op gaat enkel te werken met donoren van hoge kwaliteit die grondig gescreend worden.

De vrouw wil dat spermabanken donoren voortaan beter screenen en eist ook dat Xytex een medisch fonds zal oprichten voor de kinderen die werden verwekt met het sperma van donor 9623, indien bij een van hen later mentale problemen zouden opduiken.

Nancy Hersch, een advocate uit San Francisco, zal de komende maanden bijkomende processen tegen de betrokken bedrijven aanspannen in naam van de Amerikaanse en Britse families bij wie eveneens gebruik werd gemaakt van het sperma in kwestie.